Lars Malmberg.

Lars Malmberg. Foto: Region Skåne/Mostphotos.com

Fyra dog i väntan på behandling: "Helt oacceptabelt"

Klarar inte av att leva upp till standardiserat vårdförlopp

LUND/MALMÖ.

Fyra patienter med urinvägscancer vid urologen på SUS kan ha avlidit till följd av långa väntetider. Nu anmäler vårdgivaren sig själv enligt Lex- Maria.

– Det är helt oacceptabelt. Säger vi att vi ska behandla en patient inom en viss tid måste vi kunna göra det också, säger Lars Malmberg, verksamhetschef för urologi på SUS.

I sin Lex Maria- anmäla hänvisar vårdinstansen till nio patienter med cancer i urinblåsan, urinröret eller njurbäckenet som behandlas enligt regionens standardiserade vårdprogram som infördes i Skåne 2016.

– Standardiseringen infördes i syfte att korta väntetiderna för utredning och behandling av den specifika patientgruppen. Vi konstaterar dock att programmet inte haft önskad effekt vilket den här anmälan signalerar, säger Lars Malmberg.

Av de elva patienter som man valt att titta närmare på hade hela nio sannolikt fått en försämrad prognos till följd av de långa väntetiderna. Fyra av patienterna är i dag avlidna.

– Viktigt att komma i håg är att det här är en oerhört allvarlig sjukdom som ofta upptäcks sent, så det är inte så att vi botar 100 procent även om sjukdomen upptäcks och behandlas i tid. Men om en patient får besked att de ska följas upp och behandlas inom ett visst tidsspann anser vi att det är viktigt att det finns en rimlighet i detta, säger Lars Malmberg.

För vissa tumörer i urinblåsan rekommenderas, enligt det standardiserade vårdprogrammet operation senast 37 dagar efter upptäckten. Mediantiden nationellt ligger på 130 dagar efter misstanke om cancer har konstaterats. Vid SUS ligger väntetiden på hela 160 dagar.

– Det är väldigt långt i från riktlinjerna. Det har inte blivit sämre än vad det var för två år sedan, men det har heller inte blivit bättre trots att vi på urologen gjort vad vi kunnat för att korta vårdkön, säger Lars Malmberg.

Det vårdgivaren vill ge svar på genom sin Lex-Maria utredning är vad de ska göra annorlunda för att fullfölja sitt åtagande.

– Behöver vi öppna fler mottagningar eller ska vi prioritera annorlunda? Vi diskutera vad vi ska göra för att nå målen.

En särskild satsning planeras nu för att minska delar av kön till operation. Bland annat kommer man gå in och operera personer med urinvägscancer på lördagar, samt förlägga operationer som gäller andra typer av urologiska sjukdomar till sjukhuset i Landskrona.

Publicerad 13 November 2018 00:00