Oscar och Göran under sitt senaste Sverigebesök.

Oscar och Göran under sitt senaste Sverigebesök. Foto. Arkivbild/ Sanna Hjalmarsson

Familjens förtvivlan: "Tvingas vi avbryta behandlingen är vi tillbaka på ruta ett"

Prognosen för Oscar är god – men kassan sinar

LUND/MONTERREY. I snart tio månader har nu 14-årige Oscar Sajland behandlats för sin aggressiva hjärntumör på ett sjukhus i Mexiko. Genom den världsunika behandlingsmetoden har tumören krympt och efter nyår är planen att inleda imunterapi där Oscars egna celler dresserats att angripa cancern. Men det finns ett problem. Pengarna håller på att ta slut.

– Tvingas vi avbryta behandlingen har vi ingenting. Då är vi tillbaka på ruta ett, säger Göran Sajland.

I lägenheten i Monterrey sitter Oscar och snap-chattar med storebror Simon hemma i Sverige. Om bara några dagar är det dags att åter sätta sig på planet för att inleda den långa resan hem till Sverige.

Oscar mår bättre än på länge. Han har samma dag som vi talas vid via videolänk kommit hem från sjukhuset efter den senaste behandlingen. Dagen har precis börjat. Trots det har Oscar och Göran redan hunnit med två timmars spinning på gymmet.

– Oscar tycker det är jobbigt, men samtidigt vet han att träningen hjälper. När lungorna undersöktes senast var de i toppkondition. Tyvärr har han fått en inflammation i bronkerna vilket gör att han hostar mycket ändå, men det är skönt att veta att det inte är lungorna i alla fall, säger Göran.

För det är just lungorna som utöver cancern varit det stora orosmolnet sedan familjen anlände till Monterrey i början av februari.

– Två gånger har han drabbats av lunginflammation med efterföljande lungkolapps, vilket i mars var nära att kosta honom livet, berättar Göran.

Oscar som vid det här laget visat att han är en riktig kämpe klarade sig igenom sjukdomen, men att behandlas på ett privatsjukhus på andra sidan jorden kostar.

– Det var väl investerade pengar. Oscar sitter ju här. Men att behandla lunginflammationerna kostat oss nära två miljoner kronor. Pengar som vi nu ligger back. Vi kom inte hit för att behandla lunginflammation utan för att vinna över cancern. Vi säljer allt vi kan för att få ihop pengar, men han får behandling var tredje vecka och varje behandling kostar runt 130 000 kronor. Det börjar bli slut på saker att sälja.

Det här är framtiden och det görs här – ingen annanstans

Behandlingen har hittills varit framgångsrik för Oscar.

– Om man kollar på röntgenbilder från när vi kom och de senaste i raden kan vem som helst se att det är en drastisk skillnad. Enligt läkarna är Oscar det barn som visat allra bäst respons på behandlingen och nu är det dags gå vidare till nästa steg.

Tanken är att Oscar efter jul ska åka tillbaka till Monterrey för att inleda imunterapi. En behandling som innebär att cancerceller från Oscars tumör tagits ut och dresserats om för att när de sätts tillbaka angripa tumören inifrån.

– Det här är framtiden och det görs här – ingen annanstans. Om vi på grund av pengabrist måste avbryta och åka tillbaka till Sverige har vi ingenting. Hemma finns ingen behandling överhuvudtaget mot den här typen av hjärncancer, säger Göran, som de senaste dagarna, via sociala medier, vädjat till allmänheten och olika bloggare att åter lyfta Oscars sak.

– Alla bidrag, stora som små gör enorm nytta. Vi är så oerhört tacksamma över alla som hittills stöttat oss i vår kamp, säger han.

Insamlingen för Oscar hittar ni via #SaveOscarSajland på sociala medier, samt på Saveoscarsajland.com.

Publicerad 02 December 2018 06:00