Blodspår på den bil som stannade för att hjälpa den knivhuggne pojken.

Blodspår på den bil som stannade för att hjälpa den knivhuggne pojken. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Döms till vård och utvisning efter mordförsök: "Ville få hjälp att ändra sin situation"

15-åring nära att mista livet efter knivattack

STAFFANSTORP. En 15-årig pojke döms för mordförsök på en jämnårig pojke i Staffanstorp. Påföljden blir ett års ungdomsvård och utvisning.

Det var den 28 april i våras som polisen larmades till Järnvägsgatan i centrala Staffanstorp. På platsen hittades en tonårspojke som blivit knivhuggen och fått hjälp av en förbipasserande bilist.

Pojken fördes till sjukhus med livshotande skador, men överlevde.

I förhör uppger pojken att han befann sig på en fotbollsplan när den jämnårige pojken dök upp med en kniv och uttalade saker som ”varför snackar du skit om min mamma” och ”jag ska döda dig”. Pojken försökte att springa från platsen men lyckades inte värja sig mot knivhuggen.

Kort efter knivattacken kom en 15-åring tillbaka till sitt familjehem och berättade att något hade hänt. Hans kläder och skor var blodiga.

Polisen kunde senare gripa 15-åringen. Pojken ledde polisen till en villaträdgård där han kastat vapnet – en blodig Morakniv.

I förhör uppger 15-åringen att han kommit som ensamkommande flyktingbarn till Sverige och att han slussats runt på flera hem. Pojken uppger att han var arg den aktuella dagen och på något sätt ville få hjälp att ändra sin situation.

”På eftermiddagen gick han ut för att skada någon. Han tänkte bråka med några vänner eller göra något annat dumt så att det skulle hända något”, står det att läsa i handlingarna från tingsrätten.

Pojken har erkänt grov misshandel men nekar till mordförsök. Lunds tingsrätt väljer dock att döma honom för den senare åtalspunkten.

Om han varit vuxen hade pojken dömts till uppåt åtta års fängelse. Men på grund av sin låga ålder och det faktum att han är tidigare ostraffad stannar påföljden vid ett års ungdomsvård. Han ska även betala 140 000 kronor i skadestånd. Efter avtjänat straff ska pojken utvisas och han får inte återvända till Sverige förrän år 2023.

Tingsrättens rådman är skiljaktig i frågan om utvisning och anser att 15-åringen bör få stanna då det är oklart var hans familj befinner sig i hemlandet.

Publicerad 03 December 2018 12:48