Musikhjälpen 2018 är på plats i Lund.

Musikhjälpen 2018 är på plats i Lund. Foto. Lokaltidnignen

VIDEO: Följ med in i Musikhjälpens glasbur!

Buren är på plats – snart startar maratonsändningen

LUND. Drygt hundra kvadratmeter bur med full insyn för hela Sverige är skådeplatsen för Musikhjälpen. Följ med Lokaltidningen in i buren och se hur programledarna kommer att ha de den närmsta veckan.

Av
Jon Loman

Det är ungefär 150 ackrediterade medarbetare som tillsammans ska få ännu en omgång av Musikhjälpen att samla in pengar till välgörande ändamål. Men det är framförallt de tre programledarna som publiken kommer att lära känna under den närmsta veckan.

Pär Nordahl, projektledare på Svt, visar runt i Buren.

Pär Nordahl, projektledare på Svt, visar runt i Buren. Foto. Lokaltidningen

Klockan 20:00 på måndag börjar inlåsningsproceduren. Programledarna kommer sen inte att lämna "buren" eller äta någon fast föda under de 144 timmar som direktsändningen pågår. En smoothie morgon och kväll och soppa två gånger om dagen, är allt de kommer att äta.

Scenen, en grå matta kommer under veckan att ge plats åt många artister och orkestrar.

Scenen, en grå matta kommer under veckan att ge plats åt många artister och orkestrar. Foto. Lokaltidningen

– Programledarna gör verkligen en resa under veckan, de får verkligen fördjupa sig i ämnet för årets insamling. Det blir gärna mycket känslor i Musikhjälpen, något som är både positivt och engagerande, säger Pär Nordahl, projektledare från Svt, som visar upp buren för lokala medier.

Det är inte många kvadratcentimetrar inne i Buren som kan anses som privat utrymme.

Det är inte många kvadratcentimetrar inne i Buren som kan anses som privat utrymme. Foto. Lokaltidningen.

Planen är att buren ska fyllas med intressanta gäster och spektakulära musikakter. Allt förevigat av tio fjärrstyrda kameror och en fotograf med handkamera.

– Att önska låtar är fundamentet i insamlingen. Att din musik ska rädda världen så kom till torget. Vi har riktigt feta artister att bjuda på här i Lund, säger Pär Nordahl.

Även inne i badrummet är det begränsat med utrymme.

Även inne i badrummet är det begränsat med utrymme. Foto. Lokaltidningen

Musikhjälpen är ett enormt projekt som för varje år samlat in fler och fler miljoner till välgörande ändamål. I år har buren hamnat på Stortorget i Lund, ett torg som egentligen är lite i minsta laget för evenemang av den här storleken.

– Att vi får använda Stadshallen är det som gör det möjligt att vara här överhuvudtaget. I vanliga fall kommer vi med ytterligare femton arbetsbodar där vi får inhysa allt runt omkring, säger Pär Nordahl.

Sadshallen i Lund är belägrat av Public Service.

Sadshallen i Lund är belägrat av Public Service. Foto. Lokaltidningen.

I Stadshallen ha ett Greenroom-område skapas, ett centrum där alla medverkande tas emot i anslutning till sändningen. Där har även gjorts plats för gemensamt kontrollrum både för Tv och Radio samt arbetsplatser för alla redaktioner som kommer att vara på plats.

– Från söndag kommer det att vara full sysselsättning här, men fram till dess så bygger vi och installerar allt så att det ska vara färdigt på måndag. Då sätter vi papp för rutorna och unnar oss en timmes repetition innan inlåsningen, säger Pär Nordahl.

Publicerad 07 December 2018 00:00