Det krävs mycket arbete för att åter göra storken till en naturlig del av den skånska faunan.

Det krävs mycket arbete för att åter göra storken till en naturlig del av den skånska faunan. Foto. Privat

Babyboom väntar i skånska storkhägn – fler frivilliga behövs

Häckande par finns nu även på Österlen

SYDSKÅNE. Bebisar kommer visst med storken. I alla fall i Sydskånes många storkhägn. Nu söker Storkprojektet Skåne volontärer för hjälp med bland annat matning och underhåll.

Skånes storkar blir allt fler. I de mellersta delarna av Skåne finns idag flera bofasta storkpar och för första gången på flera decennier finns det åter häckande storkar på Österlen.

Antalet frivilliga som vill hjälpa till att ta hand om de många storkarna behöver nu också bli fler.

– Det är mycket som ska göras och vi har små resurser. Arbetet är inte avlönat, men som volontär blir man del i ett glatt gäng och får också upplevelser och en närkontakt med storkarna som inte kan köpas för pengar, säger projektledare Petter Albinsson.

Storkprojektet startades i slutet av 80-talet i hopp om kunna återinföra den majestätiska fågeln till Skåne.

– Då hade det inte funnits häckande storkar i Skåne sedan femtiotalet.

Sedan dess har man infört storkhägn på flera platser i södra Skåne och flera par har valt att stanna i området efter utsläpp.

– Vi har som exempel nu två storkpar på Österlen som häckar. ett i Onslunda och ett i Fågeltofta. I Vollsjö häckar ett par än så länge. Hemmestorp och Flyinge har drygt tio par var och Karup och Fulltofta cirka fem vardera.

Att storkprojektet blivit så framgångsrikt som det blivit beror, enligt Petter Albinsson, framförallt på det hårda arbete som volontärerna lägger ner.

– Nästan allt arbete som görs inom projektet utförs av volontärer. Vi söker därför folk för att avlasta de som jobbar hårt för oss idag. Framförallt behövs storkmatare till de stora hägnen i Vollsjö och Flyinge. Men folk behövs även vid Karups Nygård (Sövde), Hemmestorps mölla (Veberöd) och Fulltofta (Hörby). Dessutom finns folk som kan hjälpa till med reparationer, underhåll och fodertransporter.

Publicerad 16 January 2019 11:57