Bilden är tagen vid en tidigare bilbrand i somras.

Bilden är tagen vid en tidigare bilbrand i somras. Foto: Ritzau Scanpix/Andreas Hillergren

Flera anlagda bilbränder i Skåne under natten

Ingen är gripen för det senaste dygnets bränder

SKÅNE.

Under onsdagskvällen och natten till torsdagen har flera bilar eldhärjats runt om i Skåne. Samtliga bränder misstänks vara anlagda.

Av
Marek Stefaniak och Mattias Grenholm

Det första larmet kom in vid 22-tiden på onsdag kväll. Två bilar och två husvagnar på ett inhängnat område i Södra Sandby stod i brand. Någon hade klippt upp ett stängsel runt området på adressen Smygvinkeln öster om byn och tänt eld på en bil. Elden spred sig till en annan bil och två husvagnar bredvid.

– Vi ser ingen naturlig orsak till branden och heller ingen koppling till andra bilbränder i Lund. Nu går vi vidare med att hålla förhör med ägaren till fordonen samt vittnen som hört av sig, säger Joakim Nyberg på polisen i Lund.

Enligt uppgift till Sydsvenskan misstänker polisen att bränderna ska ha en intern orsak, alltså vara riktad just mot ägaren.

Klockan 00.34 kom nästa larm och gällde en brinnande bil på Agnesfridsvägen i Malmö. Brottsrubriceringen är grov skadegörelse.

Strax efter klockan ett på natten satte en okänd person fyr på en bil som stod parkerad på Gunnarstorpsvägen i Kvidinge i Åstorps kommun.

En knapp timme senare skickades polis och räddningstjänst till en bilbrand på Västergatan i Billesholm i Bjuvs kommun. Även i det här fallet misstänks branden vara anlagd och en anmälan om skadegörelse genom brand har upprättats.

Under sommaren har ovanligt många anlagda bilbränder drabbat Skåne, i synnerhet i Lund med omnejd. Samtidigt visar siffror som Dagens Nyheter tagit del av att antalet bilbränder i landet som helhet minskar för andra året i rad.

Hittills har två personer gripits för bränderna i Skåne. Det handlar om en 26-årig man och en 22-årig kvinna. Båda är hemmahörande i Malmö och är misstänkta för att ha tänt eld på fem bilar i Furulund utanför Kävlinge den gångna helgen.

Publicerad 01 August 2019 09:32