Sätter ihop musik med nål och tråd
Syntjuntan kommer till LundLUND. Snart kan du sy din egen synt! Det kanske låter otroligt, men det är sant. Ensemblen Syntjuntan kommer till Lund med nål och tråd. Resultatet blir nya instrument och experimentell musik. – Man syr faktiskt med nål och ledande tråd i tyg, lite knasigt kan man tycka men det är så det fungerar, berättar Ann Rosén, en av grundarna till Syntjuntan.
Den åttonde mars gästar hon och ytterligare en av grundarna av juntan Kultur- och musikvetenskapliga institutionen i Lund då de bjuder på föredrag, konsert och workshop.


Stöttning viktigt

Den okonventionella ensemblen består av kvinnliga tonsättare, musiker och instrumentbyggare som framträder i olika konstellationer och format. Juntan bildades 2009 av Ann Rosén, Lise-Lotte Norelius och Ida Lundén.
– Från början sågs vi bara för att stötta varandra i vårt gemensamma intresse för ny musik och instrumentbyggande. Det kändes som att man var lite ensam som kvinna i det här mansdominerade musikgenren.


Bygger egna instrument

Det som utmärker juntan och som hörs på namnet är att de bygger sina egna syntar av tyg och ledande tråd, som de sedan spelar på. Musiken beskrivs som experimentell konstmusik, ?ny musik?. I dag jobbar de med att sprida den musikaliska genren och tekniken vidare till fler kvinnor och män.
– Workshopen ger människor en enkel början för att komma in i experimentell konstmusik som är ett smalt område. Men det är inte alls så svårt att komma in om man får en nyckel och det är det vi försöker ge.
Nu är ni inne på tredje året med Syntjuntan. Vad har ni fått för respons?
– Vi har fått väldigt mycket respons och mycket från media. Och det är ju superroligt eftersom det gör att vi når ut till fler. Många som annars kanske inte hade vetat om att detta finns, säger Ann Rosén.


Publicerad: 03. mars 2012 12:00