Philip Sandberg är oppositionsråd för Liberalerna i Lund. Arkivfoto: Felix Alnemark
Philip Sandberg är oppositionsråd för Liberalerna i Lund. Arkivfoto: Felix Alnemark
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Debatt: Rödgröna agerar inte för att göra Lund till fristad för förföljda författare

Liberalerna vill ta ställning för yttrandefrihet


INSÄNT. De rödgröna partierna instämde i vårt förslag från Liberalerna om att göra Lund till en fristad för förföljda författare och journalister. Det innebär att ett stipendium inrättas i likhet med ett stort antal städer världen över och att kommunen står som värd för en fristadsförfattare.

Syftet är dels att berika det lokala kulturlivet och dels för att stå upp för det fria ordet. Det är nästan fyra år sedan vår motion lämnades in och två år sedan den bifölls av kommunfullmäktige och pengar avsattes. Ändå har ingenting gjorts. Det gläder mig att 29 författare och översättare reagerat och skrivit ett brev till Lunds kommun.

Ambivalensen från de styrande partierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, sker samtidigt som allt fler författare, journalister och kulturutövare förföljs, fängslas, hotas eller försvinner spårlöst.

Att vara kritisk och använda det fria ordet som vapen är i många länder förenat med livsfara, det ser vi inte minst i Europas närområde som i Vitryssland, Ryssland och Turkiet. Vi har en möjlighet att göra något aktivt, ett faktiskt och praktiskt ställningstagande för yttrandefrihet. Varför händer inget?

 

Philip Sandberg, Oppositionsråd (L), Lunds kommun  


Publicerad: 16. juni 2017 10:05
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Lund

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa