Protest mot Skånetrafikens överhetsfasoner!

INSÄNT/LUND. JoJo. Det känner vi till. Rabattkortet. NäNä. Det ska vi ta bort. Säger Skånetrafiken. Ett nytt betalsystem är i antågande. Ny teknik måste vi alla ”naturligtvis” anpassa oss till. Och har vi den inte? Bara köp! Du behöver: en mobil + en ”ny modern app”. QR-kod , läsare och så ”blipp”. Klart!

I dag har vi ett utmärkt, väl fungerande system. Enkelt. Lätt. Smidigt. Praktiskt. Bekvämt. Passar alla grupper och ålderskategorier. Kräver ingen förkunskap, avancerad teknik och utrustning. Varför ändra? Varför försvåra, exempelvis för äldre? Har resenärerna klagat? Är missnöjet utbrett? Knappast.
Ge mig några hållbara, rimliga skäl för att slopa JoJo-korten! Och låt bli att försämra för människor! Förändringarna verkar främst vara till för Skånetrafiken, inte för alla dess resenärer. Gissa vem som får betala nyordningen.

I övrigt sägs det nya taxesystemet bli ”enklare och mer rättvist”. Det återstår att bevisa! Dyrare blir det hursomhelst. 24 kronor exempelvis för en enkelresa inom Lund. Är det verkligen rimligt? Dessutom slopas nuvarande 10-procentsrabatt. Snart är det ren lyx för de mindre bemedlade att resa kollektivt. Så var det väl aldrig tänkt? Vi ska ta globalt ansvar och resa ”klimatsmart”. Men notan vältras i vanlig ordning över på resenärerna. Det är tacken! Jag konstaterar att det ständigt blir dyrare att vara miljömedveten.

PROTEST! Mot Skånetrafikens överhetsfasoner. I stället borde man först lyssna. Beslut bör förankras: folkligt och demokratiskt. Säg ifrån! En stark, högljudd opinion med vettiga argument kanske får Skånetrafiken att ändra sig.

Sven Karlsson

Publicerad 03 November 2016 13:55

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag