Förbud mot gatumusik späder på främlingsfientlighet

INSÄNT/LUND. Självklart är det viktigt att lyssna på medborgare, men också att analysera och värdera de förslag som presenteras för politiker från olika håll och att stå upp för sin ideologiska övertygelse. Annars blir man inget annat än en populistisk kappvändare.
Det är olustigt att det är just Philip Sandberg (L) som i en insändare (i Lokaltidningen vecka 45. reds. anm.) tycker att MP ska lyssna mer på de strömningar som har främlingsfientliga undertoner. Själv lyssnade han ordentligt på rasistiska Fria Tider m fl tidningar som på grund av ett missförstånd framförde att Lunds kommun skulle ge orimliga förmåner till avhoppande extremister.

Hade han stannat upp och läst den handlingsplan mot extremism som han själv var med och beslutade om i våras hade han inte gjort sig till åtlöje genom att i en skrivelse kräva strykningar av text som inte återfinns i handlingsplanen. Vi hoppas att Sandberg har lärt sig något av detta.
Miljöpartiet beklagar också att Vänsterpartiet är splittrat i fråga om solidariteten med utsatta människor och förespråkandet av alla människors rätt att framföra musikaliska verk. Mats Olssons (V) motion (som bara fick stöd av SD) angriper fattigdomens symptom, inte dess orsaker. Det handlar här om enkla lösningar på ett komplicerat problem. Det vi kallar populism. Självklart ska SD inte avgöra vad andra partier ska våga säga och föreslå. Men vi menar att alla partier och ledamöter som inte delar SD:s grundvärderingar bör tänka sig noga för innan de lägger mera bränsle på SD:s främlingsfientliga brasa.

Redan idag finns det lagstiftning som gör det möjligt att ingripa mot allvarligt störande gatumusik. Problemet handlar mer om hur polisen har möjlighet att prioritera sina resurser, något som vi inte råder bot på genom ytterligare ordningsregler. Det finns såklart också gatumusik som kanske inte faller alla på läppen. De musikaliska preferenserna varierar och vi vill inte ha någon ”kulturpolis” som avgör vem som får och inte får spela.

Sandberg avslutar sin insändare med att påstå att MP skulle ha föreslagit ett ”nytt råd som ska granska alla beslut kommunen tar”. Något sådant förslag har vi inte lagt, och hur denna föreställning dykt upp i hans huvud är svårt att förstå.


Emma Berginger (MP) Kommunalråd i Lunds kommun Ulf Nymark Ledamot i Kommunalstyrelsen i Lunds kommun

Publicerad 23 November 2016 12:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag