Rädda Gastelyckan – Platsen för ständigt skapande

LUND/INSÄNT. På onsdagsförmiddagen fick Lunds Skateboard- och Konstförening ett telefonsamtal från kommunen som meddelade att skate- och konstparken på Gastelyckan ska rivas med start 07.00 nästkommande morgon.
Tomten ägs av Kungsleden som i tisdags sade upp kontraktet med kommunen med omedelbar verkan. Kommunen har därefter anlitat en entreprenad för att omgående börja riva de skateramper och andra konstnärliga konstruktioner som finns på platsen. Allt detta görs utan varsel, utan initiativ till någon form av dialog med föreningen, skejtarna eller konstnärerna.

Tomten på Gastelyckan är en fristående plats där barn, ungdomar och vuxna samlats för att åka skateboard och driva konstnärliga projekt i närmare 20 år. Det är ett nav som betyder obeskrivligt mycket för väldigt många. Gastelyckan har inte bara gjort avtryck i Lund och Skåne, det är en välkänd plats för skejtare i hela Sverige och ute i Europa. Det är en välkänd plats för att den är unik – för engagemanget, gemenskapen och glädjen som genomsyrar varenda skateboardramp och vartenda konstverk på Gastelyckan.

Det är denna gemenskap och identitet som nu äventyras. Det går att åka skateboard och bedriva konstnärliga projekt på många ställen. Det går till exempel att åka skateboard i den nya anläggningen i Stadsparken, vilken vi är väldigt tacksamma för, men Gastelyckan är väsensskild från Söderlyckan. Tomten på Gastelyckan är en plats för ständigt omskapande och är därmed mer än själva skateboardåkandet.

 Du kan hjälpa oss genom att göra din röst hörd. Du kan dela bilder och minnen från Gastelyckan i sociala medier för att visa att skate- och konstparken bär ett oersättligt värde som måste bevaras. Hjälp oss rädda Gastelyckan!

Lunds Skateboard- och Konstförening

Publicerad 30 November 2016 12:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag