Bättre belysning i Stadsparken

Det skapar större trygghet

I måndags omkring 16:45 blev en 23-årig kvinna utsatt för ett våldtäktsförsök i samband med en joggingtur i Stadsparken i centrala Lund. En fruktansvärd händelse som sätter skräck i Lundaborna i allmänheten, men som påverkar de kvinnliga invånarna i synnerhet.

Runt om på sociala medier har vänner slutit upp och spridit artikeln som beskriver våldtäktsförsöket i hopp om att varna andra för att röra sig själva på mörka platser runt om i stan. En fin gest som tyder på medmänsklighet och systerskap. Men i december månad börjar det skymma strax efter 16 på eftermiddagen och vissa områden blir helt mörklagda. Ingen kvinna ska behöva känna att hennes rörelsefrihet inskränks på grund av mörker.

Det behövs bättre belysning i Stadsparken, då de nuvarande lamporna inte ger ifrån sig ett tillräckligt starkt sken för att ljusa upp gångvägen ordentligt. Dessutom vore det på sin plats med högre polisnärvaro både med patrullering i stadsmiljö och i parkområden för att förhindra att fler brott sker i fortsättningen och för att skapa en tryggare atmosfär.

Även om det är fint att man varnar varandra för att röra sig ensamma på grund av omtanke bli det också problematiskt. Det är nämligen en typ av ”victim-blaming” som innebär att man gör kvinnan ansvarig för att se till att sexuella övergrepp inte sker. Det är viktigt att komma ihåg att det aldrig är offrets fel att man utsatts för ett brott och man ska aldrig behöva leva hämmad av rädsla därefter.
Maie-Therése Arén

Publicerad 07 December 2016 17:39

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag