Replik:

Fel taktik att som du önska och föreslå lokalt tiggeriförbud

INSÄNT/LUND. Bäste Kerstin,
Jag har mottagit flertalet brev ifrån dig och argumenterat mot ditt medborgarförslag, som vi alla partier utom ett visst främlingsfientligt gjorde, och nu svarar jag på din debattartikel. Du verkar vilja tala med mig men trots det har jag inte mottagit något telefonsamtal från dig. Jag ska dock i denna text svara dig med information som du inte har men skulle kunna ha om du bara hade frågat mig. Likadant gäller andra, såsom partiet jag syftade på ovan, som bara antar och drar egna slutsatser utan att fråga hur saker och ting verkligen står till. 
Situationen vid Centralstationen är inte alltid vacker, jag håller med dig om detta. Därför har föreningen jag företräder erbjudit oss att tillsammans med Jernhusen, Polisen och Socialförvaltningen i Lund - utifrån det fina samarbete vi aktörer har med varandra - hålla möte med alla EU-medborgare i utsatthet som vistas kring centralen för att diskutera olika frågeställningar som uppkommit. För att vara övertydlig så är det alltså så att vi agerar och för att vara väldigt ärlig var det jag som blev lite arg på vårt senaste gemensamma möte, där de nämnda aktörerna förutom Jernhusen ingår, eftersom ingen inbjudan inkommit till vår förening från de som ska organisera mötet trots vår erbjudan om medverkan. Så gällande situationen på Centralstationen riktar du kritiken åt fel håll. Vilket du hade förstått tidigare om du bara frågat mig. 
Men det är fel taktik att som du önska och föreslå lokalt tiggeriförbud. Eftersom ett bifall på sådant förslag skulle resultera i att barnen hemma i den rumänska byn antingen tvingas sluta skolan, familjerna tvingas ställa in den livsviktiga operationen eller/och familjer får gå hungriga allt oftare. Rent krasst så klarar många romskrumänska familjer sin försörjning för att de får lov att via den fria rörligheten i EU be medmänniskor i andra länder om hjälp. Försvinner möjligheten att be om hjälp blir valen istället att tvingas sälja sin kropp eller bli kriminell för att överleva. Det perspektivet, dvs konsekvenstänket, är viktigt att ha när en på sin kammare känner sig frustrerad och skriver politiska förslag.
Jag är dessutom väldigt drivande i ett initiativ från Crossroads Lund och den lokala rumänska landsbygdskommunen Tintesti om att starta en fritidsgård som ämnar stötta skolelever med läxhjälp, kreativ utveckling och hälsa. Jag tror inte på att hjälpa här eller där utan tror att dessa olika typer av hjälp är nödvändigt parallellt med varandra och agerar också så. 
Avslutningsvis vill jag upplysa om att det finns de kring Knut den stores torg som tänker och agerar på annat sätt. För några dagar sedan fick jag 100 nybakade lussebullar som butikspersonal samlat ihop till för att nu i juletid ge till boende på härbärget. En värmande handling i en tid av kyla.
Joakim Månsson Bengtsson
Ordförande i Hjälp tiggare i Lund 

Publicerad 22 December 2016 15:23

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag