Insänt: Absurt att prioritera gratis kollektivtrafik

INSÄNT/LUND. Politik handlar om prioriteringar. Regeringen har prioriterat, åt föräldrar och barn, att låta deras skattepengar gå till att alla skolungdomar i Sverige få åka ”gratis ” kollektivtrafik framför att lägga dessa skattepengar på att prioritera sjukvård, skola eller rättsväsende. Vi behöver en regering som i första hand prioriterar kärnverksamheten snarare än allt-åt-alla-politik för att försöka vinna valet och fjäska för väljare. Vi behöver en regering som förstår att det är individen och familjen som vet vad individen och familjen vill lägga pengar på. Inte staten.

350 miljoner kronor. Så mycket kostar det Sveriges skattebetalare att ungdomar från årskurs 6 till årskurs 2 på gymnasiet ska få åka kollektivtrafik helt avgiftsfritt under sommaren. Man kan tro att detta är något man behöver ansöka om men nej, dessa så kallade “sommarkort” skickas ner i brevlådan till samtliga hushåll oavsett om det finns en efterfrågan från det hushållet och oavsett hushållets ekonomiska situation. Såvitt vi vet kan det vara så att ungdomen som får detta kortet faktiskt inte har något behov av det över huvud taget.

Vi utomstående har ingen aning om det och därför borde alla få välja själva var ens pengar ska läggas. För det är faktiskt våra egna pengar som finansierar detta. Det finns inget som är “gratis”. För att sommarkorten ska kunna finansieras krävs den höjda skatt som regeringen infört under mandatperioden. Skattehöjningar leder till att man får behålla mindre av de pengar man som ungdom eventuellt tjänar under sommaren. Regeringen bestämmer alltså att vi ska lägga våra pengar på kollektivtrafik, istället för att vi ska få bestämma själva vad som är viktigt för oss och vad vi vill prioritera att köpa.

Privatekonomi precis som politik handlar om prioriteringar. I privatekonomi gäller dessutom att prioriteringarna är olika för olika personer, regeringen kan omöjligt veta vad alla vill prioritera. Med anledning av detta är det rimligt att vi får bestämma över våra egna pengar i så stor utsträckning som möjligt utan att regeringen gör dessa prioriteringar åt oss. Regeringen har, genom att köpa sommarkort åt Sveriges ungdomar, gjort dessa prioriteringar åt oss.

Varje förslösad skattekrona är en stöld från det svenska folket. Det sa socialdemokratiska politikern Gustav Möller. Just det är något man som politiker som utlovar allt åt alla måste ha i åtanke när man utlovar just allt åt alla. Faktum är ju att vi, likt jag nämnt tidigare, inte vet om alla behöver eller vill ha dessa sommarkort. Vill man inte ha sommarkortet får man betrakta det som skatteslöseri vilket i alla fall jag anser bör minska så mycket som möjligt. Något mer rimligt hade det varit ifall det istället funnits möjlighet att ansöka om dessa sommarkort. Då hade man åtminstone minskat den andel som får hem ett sommarkort men aldrig kommer använda det och därmed minskar man de bortslösade skattepengarna. Även det är dock orimligt.

Enligt min åsikt är det viktigaste i första hand att prioritera att lösa de problem som finns i Sverige. Exempel på problem som behöver lösas är personalbristen inom skola, vård och polis. Detta är kärnverksamhet och sådant som Sverige enligt de flesta inte klarar sig utan. Nog för att det kan tyckas viktigt att “vidga sina vyer”, som Nicklas Ljungström (MP) sagt, men jag vet inte om det är en radikal tanke att tycka att det är viktigare att vi har en fungerande sjukvård, skola och rättsväsende framför att ungdomar ska få det skattefinansierat att “vidga sina vyer” under sommarlovet. Rimligt kan väl kanske också tänkas att det är att dessa pengar kanske istället läggs på att kollektivtrafiken faktiskt börjar gå i tid och börjar gå över huvud taget.

Därför är det för mig absurt att prioriteringen för regeringen är att ungdomar ska få åka kollektivtrafik över sommaren gratis. Lägg pengarna på kärnverksamhet istället och låt människor själva bestämma var de vill lägga sina pengar genom att sänka skatten.

Nelly Åkesson

Ordförande för Moderat skolungdom i Lund.

Publicerad 12 June 2018 08:20

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag