Insänt: Liberalerna satsar på skolan medan SD skär ner

REPLIK/INSÄNT/LUND. Genom skolan kan våra barn få en bra start i livet. Kunskap öppnar dörrar och utjämnar skillnader i samhället så att fler barn kan drömma och få framtidstro. Det är därför skolan är den mest prioriterade frågan för oss liberaler. Det är också därför som vi är väldigt nöjda över att vi kunnat presentera en gemensam budget i Alliansen som innehåller betydande resurstillskott till skolan och flera viktiga satsningar.

Sverigedemokraternas insändare om att Alliansens budget innebär en neddragning på skolan är att kasta sten i glashus. Vi lägger 46,9 miljoner kronor mer på förskola och grundskola nästa år än vad de gör i sin budget. Det handlar om höjda lärarlöner så att alla pedagoger som uppfyllde kriterierna för lärarlönelyftet men inte fick ta del av det ska kunna få 2500 kr mer i månaden från årsskiftet. Det handlar om att motverka psykisk ohälsa och stress bland unga genom en riktad satsning på elevhälsan. Det handlar om att avlasta lärarna genom att införa skolassistenter i mindre skala som kan arbeta med rastvaktande och administrativa uppgifter. Utöver detta görs en kvalitetssatsning på mindre barngrupper. Det står i skarp kontrast till Sverigedemokraterna som vill skära ner kraftigt på skolan förutom en satsning på att utbilda lärare till ordningsvakter.

SD i Lund slår inte bara mot skolan utan även våra äldre eftersom de vill slopa fria bussresor för seniorer över 75 år- trots att det ger bättre kapacitetsutnyttjande på bussarna och minskar isolering och ensamhet bland äldre. Inom socialnämndens område skulle deras förslag på neddragningar slå hårt mot de som behöver samhällets stöd som mest, nämligen barn och unga som lever i utsatthet. Dessutom skulle deras budget med en helt orealistisk ekonomisk politik försvaga Lund som regional motor.

En undersökning av statsvetaren och studenten Andreas Landin visar att SD i Lund röstar mest med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det är få som verkar veta hur SD står lokalt i olika frågor. Det är hög tid att syna dem.

Philip Sandberg

Kommunalråd för Liberalerna i Lunds kommun

Publicerad 12 June 2018 00:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag