Insänt: Lunds kommun förstör marknaden för sommarjobb

INSÄNT/LUND. Sommaren 2014 fick jag via Lunds kommun en så kallad sommarpraktikplats hos en stor matvarukedja. Det visade sig snabbt att den enda skillnaden mellan denna ”praktik” och ett vanligt sommarjobb var att arbetsdagarna var sex istället för åtta timmar långa samt att lönen betalades ut av kommunen istället för av företaget. Då det formellt kallades en praktikplats var dock sagda timlön långt under den fackförhandlade lägstalönen för butiksarbetare (jag var 15 år gammal, vilket erfordrar en timlön på ca 75 kronor i timmen enligt Handels avtal; ersättningen från Lunds kommun var 45 kronor i timmen).På Lunds kommuns webbsida anges dessa platser främst vara till för personer med särskilda behov, vilket är hedervärt.

Verksamheten tycks dock gå långt utöver detta - åtskilliga av mina vänner utan särskilda behov har fått sommarjobb genom systemet, och de två andra jag jobbade med i butik hade inte behövt någon hjälp från kommunen. Vi utförde arbete som vanliga sommarjobbare annars hade fått göra.För det första är detta en favorisering i form av gratis arbetskraft åt de företag som blir erbjudna att ta emot praktikanter. Det är ett lysande exempel på hur offentligheten inte ska förhålla sig till den fria arbetsmarknaden. För det andra försämrar det chanserna för de ungdomar som försöker leta sommarjobb på egen hand - jag har själv bl.a. blivit nekad sommarjobb på en stor hotellkedja med förevändningen att de istället tog emot praktikanter från kommunen.

Idag skriver jag för Medborgerlig Samling, ett nytt parti som kandiderar i kommunalvalet 2018 och som anser att denna politiska klåfingrighet gör ungdomar en björntjänst. Att gå från företag till företag i jakt på ett sommarjobb, och till sist få ett - med fullvärdiga arbetsdagar och fackförhandlad lön - är i sig en viktig erfarenhet som ökar självkänslan. En fungerande ungdomspolitik tar hänsyn till att vi ungdomar är kapabla och i så stor grad som möjligt borde lämnas att på egen hand oss sig an livets utmaningar, istället för att skyddas och vallas. Sommarjobb klarar vi alldeles utmärkt själva.

Theo Gleisner, medlem i Medborgerlig Samling Lund

Publicerad 16 June 2018 00:00