Foto: Mostphotos.com

Replik: Ett tokroligt förslag kan ha en viss poäng

INSÄNT/LUND. Svar till Philip Sandberg (L) och Mia Honett (L). och deras insändare ”Skall Stångby bli det nya Manhattan?”. Också ett tokroligt förslag kan ha en viss poäng.

De båda kommunliberalernas polemik gäller ett förslag av SD i kommunfullmäktige att bygga ett 35-våningshus vid stationen. Men det finns ändå en poäng i själva sakfrågan. Det behövs en samlande punkt i nära anslutning till pågatåget. Varför inte ett eller flera fyravåningshus i stället? Där kan gamla, trötta och billösa slinka ner till pågatåget på en minut. Och där kan också närköp, äldrevård och kommunservice samlas, som hittills saknas helt.

De båda liberalernas inlägg bygger på retorisk överdrift som bildsatts av redaktionen med en vy över New Yorks skyline. Javisst, Stångby växer så det knakar. Och det skall fortsätta växa. Det finns goda grunder för det, det förstår jag. Det är själva pågatågsstationen som lockar kommunen till fortsatt utbyggnad. Det tar bara tre minuter med pågatåget att nå in till Lunds centrum. Med treans kringelkrokiga bussrutt tar det bortåt en halvtimme. I stället framför de båda liberalerna goda förslag till en fortsatt utbyggnad av trädgårdsstaden. Eftersom inte minsta närköp finns i Stångby och treans buss inte går efter kl 18 på vardagarna och inte alls lördag och söndag låter deras förslag som en lockande reklambroschyr. Den varan köper jag så långt utan invändningar.

Men ändå. I Tornhallen bjuds vi invånare in då och då för att debattera hur den fortsatta utbyggnaden skall se ut. Demokratiskt och bra. Nu blir det nog snart dags igen. Varje gång har vi som bor här fört fram att den unika blandningen av stad och landsbygd måste få bibehållas. Det talas också varje gång om den goda åkerjorden, den bästa i Sverige. Jordbruket måste få fortsätta att leva som hittills. Från kommunens sida har man hållit med om detta men på planeringskontoret har den fortsatta planeringen av trädgårdsstaden redan tagit form. Nackdelen är uppenbar. Den goda åkerjorden och den unika blandningen av stad och land försvinner. Villakvarteren breder ut sig i alla riktningar. Det blir allt längre till pågatågsstationen. De flesta fortsätter ta bilen in mot centrum där alla butikerna finns. Blir inte en sådan trädgårdsstad ytterligare ett miljöproblem i klimathotens tid?

Bo S. Svensson (oberoende S)

Publicerad 15 October 2018 13:45