Foto: Privat
Kommentarer
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Insänt: "När ska Sverige börja bry sig om min fitta?"

Vad tycker du?


Barnvagnsmarschen
Lördagen den 11 mars manifesterar människor över hela landet för allas rätt att överleva sin graviditet. Mödradödligheten måste stoppas!

I Malmö utgår marschen från Möllevångstorget med samling klockan 11. 30.
 
Alla är välkomna, med eller utan barnvagn. 

Mer info hittar du här.

INSÄNT. ”Sprack du mycket", det var den första frågan jag fick, efter att jag födde mitt första barn. Då var jag tjugo år, oerfaren inom vården och lyckligt ovetande om allt vad förlossningsskador innebar. 

Jag var en av dem som hade "tur", jag sprack inget betydligt och kom undan med två stygn, som försvann av sig självt. Jag har bekanta, som spruckit från fittan ner till anus, och ja, jag kommer att använda mig av de "grövsta" uttrycken, just för att det inte finns något gulligt med det här. Det är obekvämt och det är förnedrande, för att vi har valt att ha det så. Jag lovar dig, att kvinnor som legat öppna i två timmar, i väntan på att en kirurg ska komma och bedöma hur omfattande förlossningsskadorna är, inte kallar sin fitta för fiffi eller snippa, speciellt inte då den tillsammans med anus bara bildar ett hål.

Jag skrev tidigare i inlägget att jag inte sprack, betydligt. Men jag drabbades av något så ofint som, inkontinensbesvär, i andra ord, jag kissade på mig själv, varje dag. Var jag inte max tre minuter ifrån en toalett när jag blev kissnödig, så kissade jag på mig. När jag, tre månader efter att jag fött min dotter, kissade ner hela mig på systembolaget, vid dem vita vinerna, så fick jag nog. Jag ringde Gynmottagningen och fick till svar "Ja, det kan vara så en tid efter förlossningen, använd ett trosskydd". Jag va tjugo år och skämdes något otroligt, antagligen var jag onormal, för gudarna vet att inget jävla trosskydd i världen hade kunnat hjälpt varken mig eller stackaren som fick torka upp mitt piss i gång 10 den där lördagen. 

2015 drabbades 4 000 kvinnor av sfinkterruptur (vilket innebär att samtliga lager i underlivet har brustit) det året, och 300 000 kvinnor gick omkring med analläckage på grund av förlossning. 

Men det här är väl inte så mycket, tänker kanske du? Det här är pissmycket, det här är åt helvete. Vi kan gå omkring här i Sverige och klappa oss på axeln, för vår fantastiska förlossningsvård, men för skojs skull kan vi väl jämföra lite?

Andelen med kvinnor, som drabbats av förlossningsskador utan instrument i Polen är ca 0,1%, det är bra. Israel ligger på 0,3%, också bra. Italien och Slovenien ligger på 0,4%, vilket är okej. Sverige ligger på 3,5%. Med instrument (tex sugklocka eller tång), så ligger fortfarande Polen under oss UTAN instrument, på 0,5%, Israel och Italien ligger på 1,3% och vi ligger på 12,7%.

Har det här med personalbrist att göra? Har det med vårdpersonalens pinsamt låga löner att göra? Har det med vår besatthet av att undvika kejsarsnitt till varje jävla pris att göra, så när barnet ligger längst ner, efter 24 timmars kämpande, så behöver man bara få ut ungen?

Jag kissar inte på mig längre, det gick över, precis som Gunilla på gyn sa, fem år senare, efter att jag fött mitt andra barn.

Den 11:e Mars går jag barnvagnsmarschen, för kvinnornas skull. Samtidigt läggs förlossningsavdelningar ner, samtidigt föds barn i bilar i januari. Samtidigt så ligger kvinnor spruckna från fittan till anus, i två timmar, för att någon med rätt kompetens ska ha tid med henne.

Det är dags att ta tag i fittan (på ett icke Donald Trump sätt).

Alexandra Rejsmar

FOTNOT. Texten publicerades ursprungligen på Alexandras blogg.

Vad tycker du? Kommentera nedan!


Publicerad: 08. mars 2017 05:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Lund

Startsidan just nu