Den infällda bilden föreställer en skiss av hur masen tror ha sett ut. På fotot syns fossilfyndet av de stora käkarna. Foto: Luke Parry/ Skiss: James Ormiston
Den infällda bilden föreställer en skiss av hur masen tror ha sett ut. På fotot syns fossilfyndet av de stora käkarna. Foto: Luke Parry/ Skiss: James Ormiston
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Lundaforskare upptäckte gigantisk urtidsmask

Levde i havet för 400 miljoner år sedan


LUND. Lundaforskaren Mats Eriksson har gjort ett häpnadsväckande upptäckt i form av en gigantisk urtidsmask. Den nya arten har fått sitt namn efter en hårdrocksmusiker.

I vanliga fall är marina maskar med käkar tämligen små – på sin höjd en decimeter långa. Men vid en undersökning av berggrundsprover från Kanada gjorde Mats Eriksson och hans kolleger ett häpnadsväckande fossilfynd.

Masken som forskarteamet hittade beräknas ha varit närmare två meter lång och hade stora käkar, står det att läsa i ett pressmeddelande från Lunds Universitet.

– Det är endast käkarna som bevarats av djuret, och de är väldigt mycket större än vad som är normalt för dessa fossil, säger Mats Eriksson, som är geologiprofessor vid Lunds universitet.

Maskarten levde i havet för 400 miljoner år sedan. På grund av sina kraftiga käkar tror forskarna att masken kan ha varit både rovdjur och asätare. Enligt Mats Eriksson är fyndet ett bevis på så kallad gigantism, det vill säga att en stor kropp kan leda till konkurrensfördelar gentemot andra arter.

– Vår studie visar att detta fenomen med gigantism tycks ha varit begränsat till en viss evolutionär gren bland de käkförsedda maskarna, säger Mats Eriksson.

Utöver geologi har forskarteamet ett stort musikintresse. Därför har den nya arten har fått namnet Websteroprion armstrongi, som är inspirerat av hårdrocksbasisten Alex Webster i gruppen Cannibal Corpse.


Publicerad: 20. april 2017 05:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Lund

Startsidan just nu