Henrik Widegren är känd bland annat för sin medverkan i programmet Fråga Lund. Foto.Johan Rünow/Ritzau
Henrik Widegren är känd bland annat för sin medverkan i programmet Fråga Lund. Foto.Johan Rünow/Ritzau
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Lundaläkare anmäld – skrev låt om Macchiarini

Advokaten: ”Han utpekas som seriemördare”


SVERIGE/LUND. Under torsdagen kom beskedet att samtliga fyra förundersökningar mot kirurgen Paolo Macchiarini läggs ner i brist på bevis. Nu är det istället den omtalade kirurgen som står som målsägare i en anmälan mot lundaläkaren Henrik Widegren som anklagas för förtal.

Enligt Nyhetsbyrån Sirén handlar ärendet om en låt som Widegren skrivit till sin nya platta och det är en specifik textrad som fått Macchiarini och hans advokat att reagera.

– I låten utpekas han som en seriemördare, säger Macchiarinis advokat Björn Hurtig till nyhetsbyrån.

Textraden lyder, ”för det är inte lämpligt att seriemord sker i bra belysning på ett op-bord” – en formulering som Björn Hurtig menar är att beteckna som grovt förtal mot Paolo Macchiarini.

– I (går)dagens beslut om att förundersökningen ska läggas ned framgår det att hans huvudskäl varit att hjälpa patienter. Men i låten utpekas han som en seriemördare. Det här är allvarliga saker. Jag hoppas att JK tar upp detta och att ansvarig utgivare fälls, säger Björn Hurtig.

Henrik Widegren, som förutom specialistläkare inom öron-nära-hals, även är låtskrivare, krönikör i Dagens medicin och expert i tv-programmet Fråga Lund, verkar ta det hela med ro.

– Det är lite spännande att man kan bli så arg på en låt. Det är ju en tolkning, inte fakta. Jag tycker kanske att de anhöriga till de patienter Paolo Macchiarini har opererat har större skäl att vara arga än vad han har, men man har såklart rätt att anmäla vad man vill och få det prövat, säger Henrik Widegren till Läkartidningen, som var förts att rapportera om händelsen.

Paolo Macchiarini, är en italiensk forskare i regenerativ medicin som fram till den mars 2016 var anställd som forskare vid Karolinska institutet i Solna.

Efter att journalisten Bosse Lindquist avslöjat att kirurgen utfört flera misslyckade transplantationer av konstgjorda luftstrupar behandlade med stamceller har Macchiarini stått anklagad för tre fall av vållande till annans död och ett fall av vållande till kroppsskada. Anklagelser som han under torsdagen alltså friades från.


Publicerad: 13. oktober 2017 11:28
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Lund

Startsidan just nu