God idé leder till Berlin

LUND. Årets upplaga av Spänningssökarna blev en rolig historia för niondeklassarna på Bilingual Montessori School of Lund. Bland 50 deltagande klasser stod de till slut som vinnare i finalen på Sparbanken arena i Lund.

1 300 niondeklassare i Lund, Eslöv, Hörby och Lomma kommuner deltog i årets upplaga av Spänningssökarna.

Bakom tävlingen ligger energibolaget Kraftringen och eleverna fick i uppgift att använda naturresurser så effektiv som möjligt genom att hitta energilösningar som är skonsamma och hållbara för miljön.

Den vinnande klass nio på Bilingual Montessori School of Lund vars idé är att lagra solenergi i salt. Då salt håller värmen länge, kan den utvinnas dygnet runt och bland annat koka vatten till ånga som kan användas till att skapa el genom en turbin.

Förstapriset belönas med en klassresa till Berlin med studiebesök i den självförsörjande byn Feldheim utanför Berlin.

– Återigen visar eleverna prov på sin förmåga att bidra med nya och kreativa hållbara energilösningar. I år har eleverna under tävlingens gång bland annat diskuterat hur man kan utvinna rörelseenergi ur leksaken Fidget spinner, och hur man kan utnyttja kraften i olika naturkatastrofer för att omvandla den till energi. Det var en imponerande bredd och många bra exempel på hur vi ska arbeta för att lösa framtidens energifrågor, säger Kraftringens vd Sylvia Michel i ett pressmeddelande.

Publicerad 20 November 2017 22:00