Natalia Batista har skapat rollspelet ”Sword princess” tillsammans med Tomas Arfert. Foto: Per Ingridz

Natalia Batista har skapat rollspelet ”Sword princess” tillsammans med Tomas Arfert. Foto: Per Ingridz

Rollspel vänder på könsmaktsordningen

LUND. Det nya rollspelet ”Sword princess” vänder upp och ned på normer kring könsroller och makt. Där är det nämligen kvinnorna som styr och är starka medan männen är späda och underordnade. "Tanken är att leka med föreställningen om att kvinnor och män inte har samma förutsättningar", säger författaren och illustratören Natalia Batista.

Av
Per Ingridz

Rollspelet är baserat på Natalia Batistas mangaserie ”Sword Princess Amaltea”.

– Det är tyvärr först 2017 som det första matriarkala rollspelet släpps, det behövdes verkligen. Saga games hade sett mina verk, vi träffades på en spelmässa och bestämde oss för att göra ett rollspel kring mina serier, säger Natalia Batista, som även är lärare på serieskolan i Malmö.

I världen där rollspelet utspelar sig är kvinnorna överlägsna männen eftersom de har lärt sig att behärska magi.

– Tanken är att leka med föreställningen om att kvinnor och män inte har samma förutsättningar. Vårt samhälle är väldigt styrt av manliga normer och baserat på förutfattade meningar om vad kvinnor och män kan. Med ett enkelt fantasielement som magi kan det synliggöras. Vi hade ett speltest på Kulturhuset i Stockholm där en kille blev upprörd över att hans manliga karaktär inte kunde göra vissa saker. Det gav en tankeställare om vad som är rätt och fel och varför vi hittar på sådana regler.

De omvända perspektiven märks även på andra sätt.

– Jag använder inte ”man” som pronomen, utan ”kvinn”. Jag har också illustrerat männen som fagra och långhåriga med små muskler. Kvinnorna har mer kött, fett, muskler och kroppshår. Det är en kliché inom fantasy att kvinnor ska vara helt slätrakade.

Har du fått någon kritik angående omvänd diskriminering?

– Nej, snarare har kritiken legat i att personer har förväntat sig en annan värld, som inte är baserad på makt och våld. Jag tror dock att även om maktordningen vore omvänd så skulle makten ändå vara korrumperad och sexistisk. Att utöva sexuell eller ekonomisk makt är inte kopplat till män eller kvinnor, tycker jag.

”Sword princess” finns ute i handeln och på bibliotek. Till sommaren ska det ges ut i Tyskland, Tjeckien och USA, men redan nu är det utgivet i Italien.

– Reaktioner från Italien har varit att de upplever spelet som väldigt nyskapande och svenskt på det sättet att det tar upp jämställdhet och feminism. Det känns kul att lansera svensk manga.

Publicerad 21 November 2017 09:41