Torna Hällestad genom historien

TORNA HÄLLESTAD. "Alla tiders Torna Hällestad" är en ny bok som beskriver byns histioria med start från 6 000 år f.Kr fram till våra dagar.

Av
Fredrik Magnusson

Arbetet med boken har tagit tre år. Det är Kerstin Vikner, Sven Hellerström och Kaj Wirenbook, som tillsammans skrivit texterna om byns historia.

– Det var min idé från början och det fanns en hel del material som tagits fram i slutet av 1980-talet, när folk flyttade in. Jag hade också samlat på mig material. Kaj och Sven är barnfödda här och vi går så långt tillbaka som vi kan komma i historien, säger Kerstin som är docent i historia vid Lunds Universitet.

Sven Hellerström har skrivit om forna Hällestad och Kerstin tog vid när det var dags för kyrkan och runstenarna och försvenskningen. Kerstins specialitet är det gamla bondesamhället på 15- och 1600-talen.

Torna Hällestad skiftades under 1800-talet, och gårdar flyttades ut.

– Efter skiftet växte byn fram, och kyrkan låg mitt i byn. Tidigare hade krykan legat väster om byn. Det följer vad vi kan se i andra skånska byar, berättar Kerstin.

Torna Hällestad var under 1900-talets första hält en i allra högsta grad lebvande by, med arbetsplatser och service. Efter den perioden kom det en utflyttning och servicen flörsvann, till nästa inflyttningsvåg kom i samband med den görna vågen under 1970-talet.

– I och med den inflyttningen startade skolan upp igen. Många trodde att det skulel bli en kulturkrock mellan det gamla och nya, men det la sig snabbt.

Det har varit fler inflyttningpersioder i Hällestad, som fortfarande växer.

– Vi har sett en förtätning av byn, där tomter styckats av. Det är också flera nybyggda områden, med radhus och villor, säger Kerstin.

I takt med inflyttningen har en del service återvänt. Lanthandel och bageri finns numera och det finns en aktiv kulturförening, "Tolvan".

– För annan service är det Dalby som är närmast.

För vem är boken skriven?

– Jag tror för dem som har en koppling till byn, både gamla och nya bybor, men det finns också mycket för de som är naturintresserade.

Jur länge har du själv bott i Torna Hällestad?

– Det är snart 30 år sedan jag flyttade hit.

Boken finns bland annat att köpa på Gleerups i Lund, Lanthandeln i Torna Hällestad och via nätbokhandlare.

Publicerad 29 November 2017 00:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag