Bogefors väcker alla

LUND. Bandet Bogefors från Lund skivdebuterar med referensfylld bluesbaserad rock där texterna innehåller både självironi och djupaste allvar.

Av
Fredrik Magnusson

Bogefors är ett nytt namn på ett gammalt band. Från början hette bandet The Capacitors.

- Det var ingen som kunde uttala namnet men vi gillade det. När vi bytte skulle vi ha ett enkelt namn som funkar på engelska också, säger Mattias Bogefors, som står för sång och munspel.

- Bogefors blir gärna Boogiefors på engelska, säger Mats Wiksborg, som spelar gitarr och har studion där bandet spelat in men också repar.

Mattias började spela med det band som blev The Capacitors 2007. I somras hittade bandet den nuvarande uppställningen.

- Skivan är in spelad under ett år. Det är en hel del gammalt material som skrivits genom åren men det är nya versioner. Mattias kommer från blueshållet och jag kommer från hårdrocken med idéer och influenser, säger Mats.

- Det är en ganska typisk första skiva där bandet söker sin stil, kanske spretar det lite.

Mattias håller inte riktigt med.

- Jag tycker inte det spretar, snarare att låtarna har ett eget stuk.

Förutom Mattias och Mats består bander också av Martin Insulander och Patrik Virdhall, men Bogefors har också en ”senior advisor” i Rolf Alm.

- Han har spelat med hur många som helst, Peps och Nisse Hellberg för att nämna två, säger Mattias.

- Han kommer in och lyssnar och ger råd som ”basen måste spela glesare, komma ut i hörnen och hjälpa till”. Jag förstår honom direkt och uppskattar den typen av råd, säger Mats.

Rolf medverkar också på plattan med dragspel på låten ”Du tog min son”.

Med färsk platta i bagaget ska nu bandet ut och spela. Krokar har lagts ut.

- Jag har varit ute på bluesföreningar och festivaler i många år och skapat kontakter som nu fått plattan, säger Mattias som tillsammans med Mats också har en akustisk duo där det är munspel och gitarr som gäller.

I texterna är det späckat med referenser och blinkningar till blues- och rockhistorien.

- Ta låten ”Jag väckte alla i morse”. Det är en blinkning till blueslåtar som börjar med ”I woke up this morning”, vi tar det förbi det, säger Mattias och droppar en hel radda med bluescitat som han sprängt in i texter och titlar för den som kan sin blueshistoria.

Efter nyår ska det dyka upp lite spelningar, för att hålla koll på det ska du gå in på www.bogefors.se.

Publicerad 15 December 2017 08:43