Lundaprofessor är årets cancerforskare

Professor Fredrik Mertens prisas

LUND. Professor Fredrik Mertens på Lunds universitet är "Årets cancerforskare". Han får titeln för sin banbrytande forskning om sarkom, tumörer i kroppens mjukdelar.

Av
Fredrik Magnusson

– Det känns fantastiskt att bli utsedd till ”Årets cancerforskare” av Cancerfonden. Det är ett starkt kvitto på det envisa arbete jag och min forskargrupp bedriver för att söka efter nya metoder att upptäcka och behandla tumörer. Tack till alla som genom gåvor och engagemang möjliggör att vi får tid och resurser att forska, säger Fredrik Mertens, professor i klinisk genetik vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Fredrik Mertens har haft forskningsanslag från Cancerfonden i över tio år. Nu belönar Cancerfondens forskningsnämnd honom med titeln ”Årets cancerforskare” och en vandringsstatyett, formgiven av den erkända arkitekttrion Claesson Koivisto Rune.

Motiveringen från Cancerfondens forskningsnämnd lyder:

Professor Fredrik Mertens verkar i en forskargrupp med mångårig internationell tyngd och betydelse. Han tilldelas utmärkelsen för banbrytande forskning på sarkom, tumörer som utgår från mjukdelar som muskler, brosk och bindväv. Hans forskning har fått omedelbar klinisk betydelse för en viktig cancerform med stora individuella variationer. Fredrik Mertens har identifierat och kartlagt förändringar i arvsmassan hos ett stort antal olika sarkom. Denna genetiska information har han utvecklat till kliniska redskap för att klassificera tumörer som tidigare kunde vara mycket svåra att känna igen och därmed svåra att behandla på bästa sätt.

Publicerad 09 January 2018 07:25

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag