Hur det blir med ambulanserna avgörs på nästa möte i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hur det blir med ambulanserna avgörs på nästa möte i hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Mostphotos.com

S och MP vill ha ambulansdrift – Alliansen menar de bryter löfte

LUND/MELLANSKÅNE. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill att ambulansdriften i Lund–Landskrona–Mellanskåne ska ske i regionens regi. Något som får Alliansen att reagera kraftigt.

Av
Fredrik Magnusson

När hälso- och sjukvårdsnämnden i region Skåne håller sitt nästa sammanträde den 31 januari kommer S och Mp lägga förslaget om att överta ambulanssjukvården i Lund–Landskrona–Mellanskåne.

– Ambulanssjukvård är en avancerad del av sjukvården idag och det blir mindre sårbart om vi själva har driften, det säkrar också vårdkedjan och kan ge oss en långsiktighet i planeringen, säger Anna-Lena Hogerud (S) som är ordförande i nämnden.

– Oavsett vilket beslut som tas, vi vet inte om vi får majoritet för förslaget, så måste vi komma igång med processen. Nuvarande avtal löper ut den siste januari 2020.

Alliansen har reagerat på förslaget, som de menar bryter den överenskommelse som gjorts.

– Det verkar inte gå att lita på S och Mp. De talar ofta om att de sträcker ut sina händer över blockgränsen för att komma överens. Här ser vi vad vi får tillbaka - en rak vänster. Så mycket är deras ord och löften värda. Varför ska vi då sätta oss ner och komma överens? Frågan är hur många fler lik de rödgröna är beredda att kliva över för att ta tillbaka verksamheter i egen regi? säger Gilbert Tribo (L), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

Anna-Lena Hogerud (S) tycker det är tråkigt att Alliansen uppfattar förslaget så.

– Jag har sagt det i debatter tidigare att vi vill ta tillbaka detta till regionen, det sa vi i valrörelsen också.

Alliansen vill se en delning mellan region och privata aktörer.

– Nu verkar de styrande ha drabbats av fullständig panik där inget annat än egen drift ska gälla i framtiden. Att vi parallellt har både privata aktörer och egen drift ser vi som viktigt för att utveckla vården och få bästa möjliga vård för skattepengarna. Mitt förtroende för socialdemokraterna och deras sätt att hantera överenskommelser är kört i botten, säger Per Einarsson (KD), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett uttalande.

Publicerad 19 January 2018 09:32