Inget åtal mot för detta chef på Akademiska hus

LUND/MALMÖ. Ekobrottsmyndigheten i Malmö har meddelat att åtal inte kommer att väckas mot en före detta anställd på Akademiska Hus.

Av
Fredrik Magnusson

Det var den 7 september 2016 som Akademiska Hus lämnade in en polisanmälan gällande en före detta anställd sedan en internutredning påvisat att personen under flera år begått ekonomiska oegentligheter för miljonbelopp. Nu står det klart att åtal inte kommer att väckas.

Enligt tidningen Lundagård ska den tidigare anställde på Akademiska hus ha renoverat en privatbostad för bolagets medel i samband med utbyggnaden av Motorlabbet på LTH.

”Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.”, skriver chefsåklagare Lars Olson i underrättelsen om beslut.

– Vi respekterar åklagarens beslut att inte väcka åtal. Akademiska Hus ser mycket allvarligt på alla former av oegentligheter och valde därför att efter en intern utredning göra en polisanmälan, säger Carolin Åberg Sjöqvist, chefsjurist på Akademiska Hus, i ett pressmeddelande.

De misstänkta brottsliga handlingarna uppdagades tack vare bolagets visselblåsarfunktion. Misstankarna om grovt bedrägeri stärktes efter en internutredning varvid den anställde omedelbart fick avsluta sin anställning.

Publicerad 23 January 2018 11:28

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag