Brett kök med egen nisch in i guide

LUND. Två nya krogar i Lund tar plats i White Guide. På Skissernas och Gamla Franska är nykomlingar när årets restauranger presenterades.

Totalt listas 600 restauranger i Sverige i guiden. Gamla Franska, som ligger i saluhallen i Lund, är nya i guiden men också nya i Lund. I september förra året öppnade Hampus Ponné restaurangen.

– Det är fantastiskt att komma med, det är en kvalitetsstämpel. Vi har redan många stammisar och återkommande gäster och detta kan säkert göra så det börjar pratas mer om oss. Precis som när vi fick en bra recension av en krogkritiker, säger Hampus som driver gamla Franska men också Gamla Brogatan i Malmö.

Hur kom det sig att ni valde att öppna i Lund?

– Jag ville gärna till Lund. Jag bor i Staffanstorp, gick på Vipeholm i skolan, har barn som spelar hockey i Lund och detta kändes som nästa steg. Lokalen var perfekt och här är liv och rörelse och ett konstant sorl.

Har du märkt någon skillnad mellan krogpubliken i Lund och Malmö?

– Det vi har märkt hittills är att Lundapubliken gärna äter tidigare på kvällen men annars är det för tidigt att säga ännu. Vi får vänta tills vi gjort ett fullt år.

Hur kommer det sig att det blev franskt tema?

– Allt det klassiska kommer från Frankrike. Det är ett tacksamt kök med brett spektra samtidigt som det är nischat. Du har obegränsat med fantastiska råvaror och allt finns, Från råbiff och skaldjur till crème brûlée.

En av faktorerna som bedöms av White Guide är personlighet.

– Det är där personalen kommer in, allt faller utan dem. Det ska vara trivsamt så det smittar av sig hos gästerna, men du måste också ha kunskaperna. Sedan behöver inte alla kunna allt, utan alla kan bidra med sin personlighet och kunskap.

Det har förekommit en del kritik från krögare mot just White Guide, vad är dina tankar?

– Jag vet att några bett om att inte få vara med i guiden men jag hade gärna sett att vi hade krogkritiker som inte var anonyma. Jag arbetade i Danmark under många år och där visste alla vilka kritikerna var, det var helt öppet. En del tror att det skulle fjäskas för kritikerna men det hade alla sett igenom om det nu hade förekommit.

Följande restauranger i Lund finns med i White Guide. Grand Hotel, Ihsiri, M.E.A.T, Häckeberga Slott, Vin & Delikatess, Mat & Destillat, På Skissernas, Gamal Franska och Vendels Matrum.

Publicerad 09 February 2018 10:02