Alice i Underlandet är temat på Kulturens nya lekutställning. Barn från Arkens förskola i Lund provlekte och med tanke på energinivån va de nöjda.

Alice i Underlandet är temat på Kulturens nya lekutställning. Barn från Arkens förskola i Lund provlekte och med tanke på energinivån va de nöjda. Foto: Fredrik Magnusson

Dyk ner i kaninhålet på Kulturen

LUND. Det är dags för en flicka i huvudrollen när Kulturen öppnar ny lekutställning. Alice i Underlandet är temat.

– Det var dags för en flicka i huvudrollen efter Emil, Alfons och Pettson & Findus, säger Johanna Lisberg Jensen som är utställningens producent.

Valet föll på Lewis Carrolls bok "Alice i Underlandet". En drömlik, mystisk och, enligt vissa, ganska flummig historia som tolkats som både lekfullt nonsens och en filosofisk diskussion om livet.

– Det var ganska lätt att förhålla sig till boken för du kan leka med storlekar och logik, säger Johanna Lisberg Jensen.

I utställningen finns bland annat en väldigt stor fåtölj men också kaninens trånga hus. Det finns möjlighet att leka tekalas och att klä ut sig i en spegelsal.

"Det var dags för en flicka i huvudrollen efter Emil, Alfons och Pettson & Findus"

Har barn en relation till boken?

– Det tror jag inte, mer till filmversionerna av Disney och Tim Burton. Däremot tror jag många har en relation till flickan Alice och kaninen.

Vid sidan av de olika rummen som byggts upp finns det en vägg med citat från boken, bland annat "Om du inte vet vart du ska, spelar det ingen roll vilken väg du tar" och "Domen först, bevisen sen!".

– Jag har valt ut citat ur boken som är tankeväckande och filosofiska. De ställer också frågan vad som är logik, säger Johanna Lisberg Jensen.

Lekutställningen riktar sig till barn från tre till åtta år och kommer att stå på plats under minst ett år.

Publicerad 19 February 2018 01:00