Vita lögner och ett nytt jag

LUND. Sätt upp en musikal på en vecka med personer du aldrig träffat innan. Låter det svårt? Inga problem för elever i årskurs åtta från Fågel- och Vikingaskolan i Lund som skapat föreställningen "Mitt nya jag".

Det är fjärde året som projektet med musikalen är igång, där elever från de båda skolorna ska samarbeta för att sätta upp en musikal på en vecka. Förutom det som händer på scen ska eleverna se till att allt kring föreställningen fungerar. Trots att projektet har varit känt för eleverna var de inte helt övertygade om att det skulle fungera.

– Jag tänkte att det skulle bli tråkigt och att vi inte skulle klicka med varandra lika snabbt som de gjorde förra året, men du kan inte gå in med inställningen att det ska bli tråkigt. Jag har ändrat mig, säger Natalie Eriksen från Vikingaskolan, som ingår i orkestern.

– Jag tänkte att allt skulle gå åt helskotta, att jag skulle klanta mig, säger Milla Larsson från Fågelskolan, som arbetar med ljud och ljus till föreställningen.

– Jag tänkte att vi aldrig skulle hinna, säger Tin Nilsson från Fågelskolan, som arbetar med rekvisita.

När Lokaltidningen är på besök håller de sista repetitionerna på. Inget verkar ha gått åt helskotta, tvärtom flyter allt på bra.

– Det handlar om att vi ska lära känna varandra och lära oss samarbeta. När vi börjar på gymnasiet kommer vi gå med helt nya människor, säger Samuel Ghouse som går på Fågelskolan.

Samuel Ghouse (tv), Natalie Eriksen, Josefina Sjögren–Kanjungo, Tin Nilsson och Milla Larsson är några av de totalt 55 elever från Vikinga- och Fågelskolan som satt upp en musikal på en vecka.

Samuel Ghouse (tv), Natalie Eriksen, Josefina Sjögren–Kanjungo, Tin Nilsson och Milla Larsson är några av de totalt 55 elever från Vikinga- och Fågelskolan som satt upp en musikal på en vecka. Foto: Fredrik Magnusson

Första dagen eleverna träffades fick de önska vad de ville göra och på bara en vecka har de lärt sig en hel del.

– Jag kan uttrycka mina känslor i dans och vågar stå på scen, Dansa har jag inte gjort tidigare och jag kan tänka mig att fortsätta med det, säger Josefina Sjögren-Kanjungo från Fågelskolan. Hon ingår i dansgruppen.

Hur mycket manus fick ni från början?

– Vi hade bara stolpar. Vi fick skriva lite på temat vita lögner, som musikalen handlar om, sen hade vi improviserat fram allt, säger Natalie Eriksen som under veckan spelat trummor, något hon inte gjort förut.

Föreställningen "Mitt nya jag" spelas inte för allmänheten utan istället är det elever från skolorna och föräldrar som får se vad eleverna åstadkommit på bara en vecka.

Livemusik i muskalen

Livemusik i muskalen "Mitt nya jag". Foto: Fredrik Magnusson

Publicerad 16 March 2018 02:30