Scenshow med Wizex i Lund.

Scenshow med Wizex i Lund. Foto: Johan Löfkvist

Wizex skippar dansen – berättar folkparkens historia

LUND.

Wizex är för många ett dansband, men numera har de breddat sig och kommer med sin scenshow "I folkparkens tjänst" till Lund.

Det var i samband med att bandet firade 40 år som de ville göra något speciellt.

– Vi ville hitta fler speltillfällen och dessutom är vår sångerska och sångare utbildade på Wallmans (Anna Sköld och Thomas Lindberg) men får inte riktigt utlopp för det när vi spelar till dans, säger Eric Iversen som är kapellmästare, men som också skrivit den historia som ligger till grund för föreställningen.

– Vi litade inte riktigt på att historien om Wizex skulle dra folk så vi tog oss an de svenska folkparkerna och schlagermusiken från 1940-talet fram till nu. Vi har blandat upp musiken med historier om prylar och positiva händelser, säger Eric.

Vad är skillnaden för er att göra scenshow och inte spela för dans?

– Det som är konstigt är att alla tittar på scenen hela tiden nu, så är det inte på en dansbana. Vi har växt in i showen, men det gäller att alla är på tå hela tiden.

Hur mycket Wizex har ni fått med?

– Det är en hel del. Vi har spelat in många av de schlagermelodier som är med och sedan finns vi insprängda i historien på ett naturligt sätt, som när Charlotte Perelli vinner schlagerfestivalen eller när bandet var med i melodifestivalen med "Miss Decibel".

Scenshowen har spelat ett par år men det finns inga planer på att sluta.

– Vi har egentligen inte gjort showen norr om Hultsfred, så det finns många kvar att spela för. Det som är svårt är att namnet Wizex förknippas så mycket med dans så alla förstår inte att vi kan göra något annat. Vi har fått ställa in shower för att folk inte vill komma. Vi låter det växa långsamt, säger Eric Iversen.

Bandet är redan igång med en ny show.

– Vi testade att göra en julshow förra året och det kommer vi göra även i år. Halva november och hela december blir det bara show, inga danser alls.

Genom er karriär, vilka år har det varit som störst med dans?

– Vi har sett tre omgångar då intresset har varit väldigt stort. Först 1978 när vi var med i schlagern med Kikki, sedan på 1990-talet med Danne Stråhed och Lena Pålsson då det var tusentals som var ute och dansade varje kväll. Sedan var det som vi var rockstjärnor under den perioden då Charlotte Perelli var med.

Du ser "I Folkparkens tjänst" på Lunds Stadsteater den 7 april.

Publicerad 23 March 2018 13:30