Juliane tar konstvägen via Stenkrossen

LUND.

Som bildkonstnär kan det vara svårt att hitta vägar för att nå ut med sin konst. Juliane Finstad testar en möjlig väg genom sin ateljé på Stenkrossen.

Stenkrossen har projektplatser där du kan ansöka om att få en plats terminsvis mot att du arbetar med öppen verksamhet ett antal gånger. Juliane behövde en plats efter avslutad utbildning och fick det på Stenkrossen, där hon är den enda bildkonstnären. I lokalerna bredvid henne finns växtodlare, cykelverkstad, möbelföretag, textilkonst och koreografer, för att nämna några.

– Det är en långdragen och ofta ensam process att nå ut med sin konst, men här på Stenkrossen är jag en del av ett sammanhang som passar min typ av konstnärligt arbete samt skapar möjligheter att samarbeta med andra projekt på tvärs av branscher. Här uppstår nya idéer kring vem man som konstnär skall och bör samarbeta med för att ta sig framåt både ekonomiskt och konstnärligt, men också nya sätt att sprida kunskap om varför visuell konst är viktigt för alla i samhället, säger Juliane.

– Här är jag en del av ett sammanhang på ett annat sätt. Jag är del av ett team.

Just synergieffekterna är något Stenkrossen vill uppnå med sina lokaler som är gratis för dem som är där. I byte ställer projekten upp med sin expertis och ger någon form av öppen verksamhet som ska vara tillgänglig för alla.

Juliane får inspiration till sina tavlor från naturen.

– Min bildvärld blir till när jag är ute i skog och mark, och särskilt träd inspirerar mig. Allt är unikt i naturen och jag ser direkt när jag hittat ett träd jag vill måla och utforska. Det kan hända på en cykeltur eller när jag lämnar barnen i skolan.

– Jag tar ofta ett foto för jag glömmer detaljerna annars, men det blir inte samma sak. Du kan inte fånga allt på ett foto, till sommaren ska jag måla mycket mer utomhus. Jobba mer i naturen, så jag kan utforska färgkombinationerna närmare.

Under påsken visade Juliane sina tavlor på Stenkrossen tillsammans med skulptören och designern Andres Mutis och hon vill se mer konst på Stenkrossen i framtiden, men också fler platser som bygger på liknande koncept som Stenkrossen har idag, med kreativa verkstadsplatser. Det är något som saknas i Lund.

– Det hade gått långsammare om jag inte varit här, Lund borde ha fler möjligheter att visa upp konst.

Publicerad 09 April 2018 02:00