Högre byggkostnader hos LKF

LUND. Högt tryck på byggmarknaden ger ökade byggpriser, vilket LKF tydligt märker av.

Det är ett högt tryck på byggandet i Lund och det är inte alltid enkelt att få in anbud för projekt. LKF har upplevt ökade priser de senaste året.

– Det har varit en tydlig uppgång på priserna, det märker vi. Vi har haft något projekt där vi fått avbryta processen och ta ett omtag, säger Håkan Ekelund som är vd på LKF.

Lund är en attraktiv marknad och det råder inte brist på entreprenörer som vill bygga.

– Kanske väljer entreprenörer att bygga bostadsrätter istället, vi bygger hyresrätter. Sedan är det att större byggen som Max IV och ESS dränerar marknaden på byggare, det är bara att titta på antalet bodar som står vid ESS. Det tar kraft, och vi såg samma sak under Öresundsbrons byggande, säger Håkan Ekelund.

Kan ni göra något?

– Vi kanske borde vänta och se hur marknaden går. Det pratas om en avmattning men samtidigt ska vi bygga 250 till 300 lägenheter om året och fler än någonsin vill bo här, så behovet finns där men det måste gå ihop på sista raden. Vi har sett en tydlig ökning av byggpriserna det senaste året, säger Håkan Ekelund.

LKF har ett flertal projekt ute för upphandling just nu och Håkan Ekelund säger att det är en spänd förväntan, samtidigt som han menar att Lund är ganska förskonat då många nya entreprenörer har etablerat sig i kommunen och många vet om att det ska byggas mycket i kommunen de kommande åren.

Publicerad 11 April 2018 08:36