Kryddig affärsidé tävlar i SM-final

LUND.

Med ett smaksatt salt och en monter som andas hemma-hos och Portugal har UF-företaget Salis i Lund tagit sig till SM i Stockholm i maj.

UF-företaget Salis från Lund är ett av företagen som är med och tävlar vid finalen av årets upplaga av Ung Företagsamhet. Det är Isabelle Jonsson, Mathilda Forsell och Kajsa Persson som ligger bakom företaget.

– Idén kom ifrån att vi tittade på vad som saknades på marknaden. Salt i en snygg förpackning som ska stå framme saknades. Det mesta i plast, vi har en glasbehållare, säger Kajsa.

– Flaskan kan återanvändas och du kan köpa refill i papperspåse, säger Mathilda Forsell.

Det har gått bra för Salis. Förutom att tagit sig till SM i Stockholm har de sålt en hel del smaksatt salt.

– Vi tog kontakt med en youtuber, ”Matgeek” och skickade vårt salt. Det var en stor överraskning att se vår produkt i kanalen. Matgeek har 207 000 prenumeranter, säger Isabelle Jonsson.

– Det var en stor chansning att skicka iväg saltet, säger Mathilda.

I SM tävlar Salis i kategorin ”årets monter”.

– Vi var först med på en mässa på Emporia i Malmö med vår monter. Där var 400 utställare på plats och en jury, som var hemlig, gick omkring och tittade på alla montrar, säger Mathilda.

Juryn gillade vad de såg hos Salis. De blev nominerade till årets monter och årets UF-företag regionalt i Skåne. Senare fick de reda på att de tagit hem förstapriset i årets monter.

Vad gör er monter så bra?

– Vi ser saltet som en inredningsdetalj och använder färgerna gult, rött och grönt, precis som finns i saltsmakerna chili, citron och örter, säger Mathilda.

– Vi har också knutit an till det portugisiska (saltet kommer därifrån reds anm) i inredningen i montern, säger Kajsa.

Mässan i Stockholm där SM avgörs är den 16-17 maj. Förutom allmänhet brukar en hel del kändisar vara på plats. Tidigare år har både statsminister Stefan Löfven och Prins Daniel varit på plats.

– Vi är de enda från vår skola, Procivitas Privata gymnasium, som gått vidare, säger Isabelle.

– Vi har utvecklats väldigt mycket under hela året med UF, säger Kajsa.

Publicerad 12 April 2018 11:00