Medeltiden kommer till Dalby

DALBY.

För andra året i rad blir det medeltidshelg i Dalby. Hantverk, marknad, musik och föreläsningar är något ur programmet. Den äger rum 4 till 6 maj i Dalby.

Det är Dalby församling som för andra året ordnar en helg i medeltidens tecken.

– Med vår gamla kyrka är det en upplagd boll för en medeltidshelg. Det sitter i väggarna och Dalby var ett centrum då, mer än vad Lund var, säger Pelle Lidbeck, som är präst i församlingen.

I programmet, som riktar sig till hela familjen, finns det gudstjänster, konserter, marknad, bågskytte och utklädda grupper som kommer visa hur livet gick till på medeltiden. Men det blir också fokus på kyrkan med guidade visningar i både kyrka och klosterträdgård. För barnen kommer det finnas möjlighet att göra sköldar och prova på pilbåge.

– Vi kommer ha en annan typ av gudstjänst under dagarna, på medeltida vis, men enligt gudstjänstförordningen, säger Ingrid Norén-Nilsson, som är präst.

Musiken kommer också ta en stor plats, dels i gudstjänsterna, men också i konserter.

– Vi kommer i en konsert fokusera på gregoriansk musik och på hur mycket den har påverkat kompositörer, säger Anita Andersson, som är kyrkomusiker och körledare för sammanlagt sex av de nio körer som finns i Dalby församling..

Det kommer också finnas chans att se hur en medeltida strid gick till.

– Det är inte så våldsamt som det låter, säger Pelle Lidbeck och fortsätter:

– Det är Dalbys ursprung vi vill visa upp.

Det är fritt inträde för alla besökare.

Publicerad 13 April 2018 02:30