Dags för Sveriges största spontanpicknick

LUND.

Spontan folkfest eller årets jobbigaste dag? Vad du än tycker är det snart dags för valborgsfirande i Stadsparken i Lund.

Förra året var det cirka 30 000 besökare på plats i Stadsparken under dagen. I vanlig ordning har kommunen, Polisen, Skånetrafiken, Trafikverket, Räddningstjänst, Region Skåne, Svenska Kyrkan och flera frivilliga organisationer gått samman för att göra firandet så säkert som möjligt.

– Vår rutin är väl inarbetad. Vi har samma upplägg som förra året, det är i princip kopierat rakt av med ledningscentral på Högevallsbadet. Vi hade en del småincidenter förra året, men så blir det med mycket alkohol på en plats, säger Lennart Larsson, som är beredskapssamordnare på Lunds kommun.

– Vi kommer fokusera på alkoholbrotten under morgonen och förmiddagen. Är du under 20 år ska du inte ta med dig alkohol in i parken, säger Joakim Nyberg, som är kommunpolis i Lunds kommun.

I år har Lunds elever ledigt den 30 april för att slippa skolk, som är vanligt den här dagen. Flera kranskommuner har också ledig dag i skolorna.

– Det är en liten oro från vår sida att det kommer dyka upp fler ungdomar i parken, men är du under 20 år får du inte dricka alkohol i parken och polisen kommer att beslagta alkoholen på plats och göra en anmälan, säger Lennart Larsson.

– Vi ser gärna att vuxna kommer på besök i parken under dagen. Vi är många på plats men fler får gärna komma och gå en runda, säger Joakim Nyberg.

Hur många som kommer att dyka upp är omöjligt att sia om.

– Det är en unik tillställning i Sverige och förra året var det besöksrekord. Vi har inte behövt stänga parken hittills men det är ett väldigt högt tryck på entréerna och framför den vita scenen, säger Joakim Nyberg.

Går det att säga var besökarna kommer ifrån?

– Mest är det studenter, det är deras högtid, men vi ser också många besökare från närliggande kommuner. Vi har kontakt med fältarbetare där under dagen, säger Joakim Nyberg.

Som vanligt är systembolagen i Lund stängda under dagen. All trafik, med undantag för behörig trafik, förbjuds på Svanevägen, Svanegatan och Gyllenkroks allé (norr om Magnus Stenbocksgatan) i riktning mot Nygatan och Stadsparkens norra ingång. Behörig är den som har fast parkeringsplats i p-hus eller fastighet som endast nås från dessa gator. Högevallsgatan stängs av helt.

Publicerad 18 April 2018 02:30