Sug efter vinylskivor – skivbutikernas egen dag

LUND.

Suget efter vinyl i Lund var stort, det kan Björn Svensson på Vintage vinyl records konstatera efter att ha slagit upp dörrarna till sin butik i september förra året. På lördag firas Record Store Day med livemusik.

Att starta vinylbutik i musikströmmningstider kan verka knasigt men Björn Svensson ser att det finns gott om folk som vill köpa skivor och rota i backarna.

– Efter årsskiftet har det verkligen exploderat. Det är kö in i butiken ibland, folk har hittat hit, säger Björn när vi träffar honom en morgon efter han fyllt på skivbackarna med nytt.

Varje lördag har han öppet, resten av veckan jobbar han som lärare.

– Varje lördag ska det finnas nytt i butiken. jag sätter 100 till 200 nya skivor varje vecka.

Suget efter vinyl finns in alla åldrar.

– Några av mina trognaste kunder går på högstadiet. Jag säljer också skivor i olika genres, så jag behöver inte nischa mig. Det ska vara gött för alla, säger Björn och tittar ut över de dryga 3 000 skivor som står i butiken. På lagret finns det fyra gånger så mycket och han köper ständigt in nytt.

– Jag har äntligen hittat bra hiphop, det tog lite tid och reggaeskivorna jag fått in är bättre än vad jag någonsin vågat hoppas på.

Vintage vinyl records säljer bara i butiken, inget på nätet.

– Näthandeln dödar skivbutiken, inte Spotify. Det Spotify slår ut är cd-skivan.

Björn besöker själv skivbutiker vart han än kommer.

– Jag älskar skivbutiker och det ska finnas i en stad, men jag trodde aldrig så många skulle uppskatta det. Folk kommer in varje lördag och ringer för att kolla att jag har öppet när de kommer till Lund. Jag har till och med haft företag som tagit hit sina utländska gäster innan de gått på middag.

Lördagen den 21 april är det Record Store Day. Hos Björn innebär det att det blir spelningar ute på gården vid butiken. Klockan 11 spelar Sista Bossen från Malmö och klockan 13 spelar Thom Hell från Norge.

– Nästa år kanske jag tar in lite av de releaser som ges ut på Record Store Day, men i år blir det livemusik.

Björn är själv skivsamlare men har inga problem att släppa rariteter till försäljning.

– Vissa skivor jag får in vet jag att de aldrig kommer dyka upp igen men det känns bra att sätta ut dem till försäljning, då vet jag att jag har bra skivor.

Även Hep Cat Store i Lund firar Record Store Day med livemusik och skivsläpp.

Publicerad 18 April 2018 11:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag