Lundajurist bakom jämställdhetspris

LUND. Den 3 maj delas Justitiapriset ut. Ett jämställdhetspris för advokatbranschen som grundats av Lundajuristen Louise Meijer.

Det är andra året priset delas ut, men idén fick Louise redan under sin utbildning.

– Du ser att det är väldigt ojämställt när du börjar på juristprogrammet. Majoriteten av delägarna hos affärsbyrårerna är män men tittar du på vilka som läser utbildningen så är majoriteten där kvinnor. Det blir ännu tydligare när du kommer ut i arbetslivet, säger Louise.

Hon såg att en bekant hade startat ett jämställdhetspris för kommunikationsbranschen och då drog hon igång ett själv. Branschen har reagerat positivt.

– Jurister är generellt skeptiska men många är nyfikna. Branschen pratar mycket om problematiken och detta priset kan vara ett litet steg på vägen mot lösningar.

Byråerna anmäler sig själva till priset. De får fylla i en enkät som tagits fram av jämställdhetsexperter. Där får de svara på hur det arbetar med frågan, vilka mål som finns och hur uppföljningen görs.

– Enkäten analyseras av experterna som sedan presenterar kandidater anonymt för en jury. Juryn röstar sedan fram en vinnare.

Vad får vinnaren?

– Ära och berömmelse men också en konkurrenskraft när det kommer till att locka till sig nya jurister. För många i den generation som nu läser juristprogrammet är jämställdhet en viktig fråga.

Publicerad 19 April 2018 00:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag