"Vi är inte alls olika varandra"

LUND/MALMÖ. Elever på språkintroduktionen på Kunskapsgymnasiet i Malmö har i de allra flesta fall aldrig träffat en svensk person i sin egen ålder. Nu har de vid två tillfällen träffat och umgåtts med elever från Spyken i Lund. Resultatet kunde lärarna inte drömma om.

I ett klassrum på Kunskapsgymnasiet i Malmö sitter elever från språkintroduktionen och pratar med elever från årskurs 1 på Spyken i Lund. De visar föremål för varandra med tydlig koppling till kultur, och berättar kring föremålet. Vid ett bord sitter Ida Jonson och försöker förklara fenomenet med påskkärringar för Salwa Omo.

– Vi klär ut barnen till gulliga häxor och så får de tigga godis, säger Ida.

Salwa har med zaatar. En lite sur blandning med kryddor från Syrien.

– Alla barn älskar det och du blandar själv hemma, säger Salwa.

Det är andra gången som eleverna möts. Att det blev av är tack vare lärarna Jenny Rosengren och Linda Öste Sabouné.

– Jag var och hälsade på Jenny på Kunskapsgymnasiet och det är en så absurd skillnad från hur det ser ut på Spyken. Vi bestämde att vi skulle göra något, helt förutsättningslöst, säger Linda.

– Det gäller att hitta en öppning mellan människor och den lyckades vi träffa den här gången, säger Linda.

Samtidigt önskade elever som Jenny undervisar på Kunskapsgymnasiet att de skulle få träffa svenska ungdomar. Undervisning om integration och migration skapade ramen för ett möte.

– Jag trodde att de svenska eleverna skulle vara kaxiga för att vi inte kan språket så bra men istället hjälpte de oss och de är otroligt snälla. Jag blev förvånad av hur lika vi är, säger Salwa Omo som varit i Sverige i ett år och fyra månader innan hon träffade en svensk ungdom.

Bersabel Araya från Spyken i Lund märkte också att ungdomarna har väldigt mycket gemensamt direkt.

– Vi har samma sorts humor. Jag trodde de skulle vara mer tillbakadragna och blyga men vi är inte alls olika varandra, säger Bersabel och fortsätter:

– När jag gick på högstadiet hade vi förberedelseklasser där men vi pratade aldrig med varandra.

Efter den första träffen mellan klasserna i mars fick eleverna reflektera kring integration i krönikor. Vad eleverna skrev överraskade lärarna Jenny och Linda.

– De får själva reflektera över integration och vad de kan göra men vi var nog lite förvånade hur mycket mötet betydde, säger Jenny.

Det kan bli en fortsättning på träffarna mellan eleverna

– Vi får se, vi har sökt lite medel, säger Linda.

Publicerad 23 April 2018 00:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag