Ingemar Ingesson utanför Norra Ugglarps bygdegård som nu genomgår en rejäl renovering.

Ingemar Ingesson utanför Norra Ugglarps bygdegård som nu genomgår en rejäl renovering. Foto: Fredrik Magnusson

Frivilliga krafter lyfter bygdegård

BJÖRNSTORP. Norra Ugglarps bygdegård genomgår en rejäl ansiktslyftning. Den 20 maj kan alla som vill se resultatet.

Bygdegården har funnits i Dalbyortens Bygdegårdsförenings ägo sedan 1947. Annandag påsk i år började en grupp frivilliga med jobbet att renovera de slitna lokalerna.

– Sista bokningen i de gamla lokalerna var på långfredagen. Annandagen körde vi igång, säger Ingemar Ingesson som är ordförande i Dalbyortens Bygdegårdsförening.

Ingemar och flera i den nya styrelsen ville få till ett lyft för lokalen och huset. Nu har toaletterna bytts ut, nya avlopp grävts, väggarna har fått ny färg, nytt golv ska läggas och helt nya stolar och bord är beställda. Nästan allt arbete görs av frivilliga.

– Vi har två byggdagar i veckan och då är vi en grupp mellan 15 och 20 personer som hjälper till. Det är fantastiskt att vi fått ihop det, säger Ingemar.

Renoveringen har vuxit under tiden, exempelvis var toaletterna i så dåligt skick att nya avlopp krävdes.

Den 20 maj ska gården visas upp under Bygdegårdens dag. På plats blir det då musikunderhållning, konst, mat och fika, marknad, veteranfordon och ponnyridning.

Håller ni ert byggschema?

– Det måste vi, den 26 maj är lokalen bokad för bröllop, skrattar Ingemar.

Ingemar är övertygad om att när lokalen, som har anor tillbaka till slutet av 1800-talet, har renoverats så kommer bokningarna ta fart igen.

– Nästan alla du pratar med har varit här på fest någon gång. Lokalen tar 200 sittande gäster och en gång i tiden var det Lunds största scen.

Publicerad 30 April 2018 08:23