Husse och hästen är som de är

LUND.

Barnboken "Husse & hästen" fick rejält genomslag när den släpptes i höstas. Nu kommer den andra boken i serien av Lundaförfattaren Susanne Pelger.

Böckerna utgår från diskrimineringslagen och det som handlar om könsöverskridande identitet. Husse klär sig i klänning och blommig baddräkt och är kanske matte, och hästen tror den är en hund.

– Könsöverskridande identitet är mest laddat av de sju grunderna som finns i lagen. Jag spetsar till det och kliver över gränser, men kärnan är som hästen uttrycker det att "när man är som är då är man som bäst", säger Susanne som också undervisar på Lunds universitet och är docent i utbildningsvetenskap.

När den första boken släpptes fick den mycket uppmärksamhet i media. Mycket var positivt men också negativt från vissa.

– Det finns mycket okunskap och vissa har svårt att acceptera människor som sticker ut på något sätt, de vill ändra på människor och forma dem. Det tycker jag är en väldigt snål och ogenerös inställning.

Nya boken "Hästen & husse på stranden" vill vara rolig men också ge underlag för att diskutera.

– Barnböcker måste vara roliga, annars vill barn inte läsa. Jag har fått mycket fin respons från bibliotek men också från föräldrar som har barn som kanske är lite annorlunda, säger Susanne.

Den första boken hamnade på omslaget till Vatikanstatens dagblad och rysk TV hade en debatt kring boken.

– Det var väldigt oväntat. SVT gjorde ett inslag om boken och sedan blev det en debatt i Russia Today där en hävdade att boken inte var bra för barn och ifrågasatte den men fick debattera mot en representant för en organisation som arbetar med mänskliga rättigheter.

– Citeringsgraden på "Husse & Hästen" är lite bättre än om du jämför med mina vetenskapliga artiklar.

Hur många böcker kommer det bli i serien?

– I mitt huvud finns ett par tre stycken redan nu och illustratören Anna Södergård har sagt att hon vill göra 100 böcker om Hästen och Husse.

Susanne kommer att finnas på Gleerups i Lund den 6 juni för att signera och samtala om den nya boken.

Publicerad 07 May 2018 00:00