Romelepartiet vill röra om

VEBERÖD.

Ett nytt parti har sett dagens ljus. Romelepartiet Skåne vill representera de östra kommundelarna i Lunds kommun i fullmäktige.

Det var i höstas som idén började bli verklighet. Bob Schuler och Bengt Kolben har nu ett registrerat parti som ställer upp i höstens val.

– Bob tog initiativet, men jag hade samma tankar, säger Bengt.

Först handlade det om att bryta sig loss från Lunds kommun och bilda en egen kommun.

– Vi var lite för optimistiska, säger Bob.

Att bryta sig loss är en lång process, som har gjorts på andra ställen i Sverige. Det krävs en folkomröstning, som är rådgivande, och sedan beslut i kommunfullmäktige. När Bob och Bengt frågade ledamöterna i kommunfullmäktige hur de skulle rösta insåg de att den tanken i princip var omöjlig att uppnå. Nu satsar de istället på mandat i kommunfullmäktige för att föra fram partimedlemmarnas röster.

– Vi kan tänka oss ett system, om vi kommer in, att medlemmarna tillfrågas digitalt kring frågor som tas upp. Hur medlemmarna röstar bestämmer sedan hur ledamöter röstar i fullmäktige, säger Bengt.

En del inspiration kring det arbetssättet har hämtats från Torslandapartiet, som försökte bilda en egen kommun.

Romelepartiet har ännu inte hunnit formulera sina åsikter fullt ut men att införa kommundelsnämnder är en sak som de är överens om. Nu väntar medlemsvärvningar och att komma ut bland annat i Sandby, Veberöd, Dalby, Torna Hällestad, Genarp och Revinge för att träffa folk.

– Vi har nästan bara fått positiv respons, säger Bengt.

De ledamöter i fullmäktige idag som bor i de östra kommundelarna, räcker inte de?

– Partipiskan bestämmer. Vi vill kunna säga vår mening, det är hela tiden frågor som rör de här kommundelarna som diskuteras, säger Bob.

För att lyckas ta sig in har Romelepartiet räknat ut att det krävs 1600 röster.

– Vi hoppas kunna röra om lite, vi är optimister, säger Bengt.

Publicerad 10 May 2018 02:30