Lund på plats i Europaparlamentet

LUND. Lunds arbete med utsatta EU–medborgare står i fokus i Europaparlamentet nästa vecka då företrädare för politiken, frivilligorganisationer och de som lever på gatan kommer vara på plats.

Det är Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt Initiativ, som ligger bakom eventet i samarbete med den svenska föreningen Coloboratie Lund – Maxenu.

– Det är första gången som de som lever på gatan blir inbjudna att prata om sin situation av en EU-parlamentariker, säger Joakim Månsson Bengtsson, initiativtagare till Coloboratie Lund-Maxenu och Hjälp tiggare i Lund men också praktikant hos Soraya Post..

Kommunalrådet Elin Gustafsson (S) är inbjuden för att tala om hur arbetet tillsammans med frivilliga fungerat i Lund.

– Elin har varit väldigt engagerad i frågan och väldigt hjälpsam. Lund har en modell som är uppmärksammad, även internationellt och i Europaparlamentet. Många brukar nämna Hamburg, men även Lund nämns nu när goda exempel ska lyftas fram, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Två personer som har varit eller befinner sig i Lund för att tigga är inbjudna för att prata. Det kommer också representanter från Rumänien och frivilligorganisationer i Bryssel.

– Det handlar om att om det finns en politisk vilja så går det att hitta en väg ut ur fattigdom.

Publicerad 16 May 2018 02:30