Mats ser ett färgglatt Lund

LUND. Det har gått fem år sedan Mats Milhamre började måla med i-Pads, tidigare var det akryl och olja. Han har hittat en egen stil där kärleken till det historiska Lund får ta en stor plats.

Mats har under åren lyckats etablera sig på allvar, och säljer idag konst inte bara till Lundabor. Flera av hans verk har fått hem i New York, Dubai och Australien. Allt började med en utställning på Louisiana.

– Jag såg en utställning av David Hockney, och han arbetade med att rita på en i-Pad. Jag laddade ner programmet och började rita, säger Mats, när vi ses vid hans lilla galleri på en innergård på Trädgårdsgatan i Lund.

Mats började måla på skärmen och fastnade särskilt för husen i Lund.

– Det är smidigt att ta fram i-Paden när andan faller på. Jag har den med mig och sitter mycket på kaféer och målar. Intresset för husen i Lund kom via fotografier av Per Bagge. Det finns något väldigt genuint över många av husen och jag gillar att det blir både gammalt och nytt när jag ritar dem på i-Paden, säger Mats.

Mats har ingen formell konstutbildning och stilen har han hittat på vägen.

– Jag gillar när det är mycket färg och husen får gärna vara lite sneda. Alla vägar bär till Lund och jag försöker sätta Lund på världskartan.

– En kvinna hade sett mina tavlor och var i Lund på besök från New York. Hon jagade mig en hel dag för att få med sig en tavla på universitetshuset. Jag fick gå över till hotellet med den, säger Mats.

Intresset för Mats tavlor har spridit sig. Ett galleri i New York är intresserat av hans konst och han är med i en bok där världens hundra bästa illustratörer är listade. Han har även ställt ut i Spanien.

– Jag har galleriet öppet tre gånger om året och många kommer tillbaka för att se vad jag gör, säger Mats.

Det är inte bara färgrika motiv på Lund som Mats målar och trycker. En serie kallar han "Happy in", där olika städer, inte bara Lund, utgör kulissen. En annan serie är betydligt mörkare och där låter Mats färgerna vila.

– Till "Happy in" tavlorna har jag även gjort kortare minifilmer om varje stad jag har besökt och målat av.

Hur ser de mer traditionella konstnärerna på att du målar på en i-pad?

– En del är tveksamma men jag ritar allt, varje streck och detalj måste ritas. Jag tar inte bara en bild och lägger på något filter och trycker på duk.

Den 2 juni öppnar Mats sitt galleri på Trädgårdsgatan 13 A klockan 11–16. Du hittar även hans bilder på Facebook och Instagram. Sök på artbymilhamre.

Publicerad 16 May 2018 00:00