Lundakock nöjer sig inte med annat än seger

LUND.

Dykfångade pilgrimsmusslor, piggvar och jordärtskockor. Det är delar av innehållet i den rätt som Lundakocken Björn Glans, souschef på Grand Hotel i Lund, tävlar med i Årets kock.

Av
Fredrik Rubin

Tävlingen Årets kock går att jämföra med SM i matlagning, en prestigefull tävling med de allra främsta matlagarna i landet. Kvalet till årets tävling, vars upplägg sägs vara tuffare än någonsin, går av stapeln den 19-20 juni. Bara åtta av 32 deltagare går vidare till finalen i september. Björn Glans ska vara en av dessa.

– Jag nöjer mig inte med något annat än att vinna hela tävlingen. Med någon annan inställning så finns det ingen mening med att ställa upp. Skulle jag inte vinna, då får jag ta i tu med den känslan då, säger Björn Glans.

I Grand Hotels kök pågår arbetet för fullt, vid en egen bänk står Björn Glans som för dagen ägnar sig åt att öva inför tävlingen. Alla moment ska sitta, sammanlagt 14 stycken på sex tallrikar som samtliga ska skapas på en timme. Träningen inför Årets kock inleddes i veckan.

– Den främsta utmaningen är tiden, går man över en sekund så diskvalificeras man, säger Björn Glans och fortsätter;

– Mest kritiskt är fisken, den läggs upp först på den varma tallriken och är den inte perfekt tillagad så riskerar den att gå upp i temperatur.

Med sin bas i uppväxtorten Sjöbo där han bor med sin fru och två barn, är det i köket på Grand Hotel som förberedelserna inför tävlingen utförs. I ryggen har Grand Hotels kökschef Martin Hansen.

– Martin backar upp mig till 110 procent. Han har en gedigen erfarenhet från branschen och har själv varit finalist i Årets kock, säger Björn Glans.

Förhoppningen är att Björns matlagning med skandinavisk bas med influenser och inslag från Asien, ska ta honom hela vägen till final. Mellan honom och en eventuell finalplats står bland annat en korg med okända råvaror.

– Förutom att du ska tillaga den rätt som du ställer upp med så kommer deltagarna att gå igenom ett teoriprov och tillaga en rätt av råvaror som vi tilldelas. I år är dessa råvaror okända, en förändring från tidigare, säger Björn Glans.

Trots att Björn aldrig tidigare tävlat i matlagning, så är det en lugn kock som förbereder sig i köket.

– Jag är stresstålig och lugn som person, men sedan vet man inte hur man reagerar i en tävlingssituation, säger Björn Glans.

En viktig detalj som ger en extra trygghet är att varje kock själv står för alla de tillbehör och redskap som denne vill använda sig av. Arrangörerna för Årets Kock står endast för en bänk, ugn och spis.

– Det är klart att det ger en trygghet att använda sina egna redskap, säger Björn Glans och fortsätter;

– För att vinna så ska helheten finnas där. Det ska vara en hög finish men det handlar också om hur metodiskt du arbetar, hur mycket svinn du har och om du håller rent och snyggt.

Publicerad 08 June 2018 00:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag