På styret tillbaka – kan vara sista året

LUND.

Vart går cykelturen? Frågesporten På styret är tillbaka i Lund i sommar. Den 6 juli är det premiär och det kan vara sista året.

Under flera år har frågesporten På styret lockat storpublik till Mejeriet. I sommar kommer de tillbaka men det kan bli sista året.

– Lund är bara så stort som det är och det ska vara platser som är lokalt förankrade, säger Fredric Öslöf som är en av arrangörerna.

Upplägget från från förra året känns igen, med två lokala resmål och en fråga där cykeln styrs ut på landsvägen.

– Det är en ganska lång process och göra frågorna och filmerna. Vi kan bara filma när det är bra väder, men under maj var det lite för bra väder. Det går inte att filma när det är för mycket sol, det blir för ljust, säger Fredric Öslöf.

Hur viktigt är humorn i ledtrådarna?

– Det är väldigt viktigt, och det enda som vi tagit från tv–programmet På spåret. Vi har David Persson, som är ständig tvåa i ordvits–SM som skriver ledtrådarna och han saknar motstycke.

Humorn kan styra vilken väg som går till resmålet men förutom den detaljen vill På styret styra bort från förlagan i tv.

– Vi fokuserar på mer modern allmänbildning. Vi kan ha frågor om cocktailingredienser istället för att fråga om när Kleopatra levde.

För På styret är fokus riktat mot publiken, något Fredric Öslöf tycker tv–programmet borde ta efter.

– När får vi se det första publiklaget i tv?

Hade du själv velat vara med?

– Om frågorna fokuserar på Lund och Malmö kanske.

På Mejeriet tävlar deltagarna i lag om max fem personer och det är väldigt populärt så vill du vara säker på en plats bör du boka bord i förväg.

Andra inplanerade datum för På styret är 13, 20 och 27 juli samt den 3 augusti. Platsen är Mejeriet.

Publicerad 26 June 2018 00:00