Foto: Mattias Wellander-Löfgren

Berättelser om Sankt Lars blir film

LUND.

Intresset för psykiatrin och närheten till Sankt Lars-området närde idén om att ta tillvara på berättelser från sjukhuset. Fotografen Mattias Wellander-Löfgren har gjort en film om patienter och anställda på Sankt Lars sjukhus.

Intresset för psykiatrin startade när Mattias Wellander-Löfgren läste till undersköterska för drygt tio år sedan.

– Då besökte vi ett museum som de hade på Sankt Lars-området och jag blev väldigt intresserad av Sankt Lars och psykiatrin. Jag känner också folk som har varit där, innan de stängde ner. Och jag har själv jobbat inom LSS i många år och jobbat nära folk med psykisk ohälsa, berättar han.

Filmen bygger på intervjuer med före detta patienter och anställda på sjukhuset. Han bor själv på Klostergården och har barn som går i skolan på Sankt Lars-området.

– Jag tycker att det är viktigt att ta tillvara på den här historien och berättelserna från de som vistades där. Det går fortfarande att få tag på folk som har varit inlagda på sjukhuset, men det brinner lite i knutarna om man ska kunna dokumentera det här.

Bakom filmen står, förutom Mattias Wellander-Löfgren, Hans Dahlbäck, som intervjuat och Christian Nilsson som redigerat.

– Allt är inspelat nu och vi befinner oss i redigeringsstadiet. Tanken är att försöka nå ut med den och visa den här i Lund där jag bor. Psykiatrin i Skåne har visat intresse för ett samarbete, och min tanke är att filmen ska kunna funka som utbildningsmaterial.

Mattias Wellander-Löfgren berättar att det har varit förvånansvärt lätt att få folk att ställa upp i filmen.

– De berättar rätt grymma historier, men många vittnar också om mycket som varit positivt på sjukhuset. Många tycker att slutenvården var bättre då än nu, säger Mattias Wellander-Löfgren.

Filmen kommer bli klar i september och ha premiär i Lund.

Här kan du se trailern:

Publicerad 02 August 2018 06:00