Felix Heintzenberg bild som gav honom en tredjeplats i BBC Wildlife Photographer of the Year.

Felix Heintzenberg bild som gav honom en tredjeplats i BBC Wildlife Photographer of the Year. Foto: Felix Heintzenberg

Lundafotograf på prispallen med kungsfiskare vid graffiti

Tredjeplats i VM i naturfotografi

LUND.

Naturfotografen Felix Heintzenberg fångade en kungsfiskare intill en graffitivägg vid Källby på bild. Bilden gav honom en tredjeplats i klassen för bästa urbana naturbild när tävlingen "BBC Wildlife Photographer of the Year" avgjordes.

Av
Fredrik Magnusson

"BBC Wildlife Photographer of the Year" kan liknas vid VM i naturfotografering.

– De får in 45 000 bilder varje år och att bara bli nominerad är väldigt stort, lite som att bli nominerad till en Oscar fast för naturfotografering, säger Felix som tidigare skickat in bilder till tävlingen utan att få pris.

Felix arbetar just med ett projekt som handlar om att dokumentera djur i stadsmiljö och han rör sig mycket i området kring Källby.

– Jag upptäckte graffitiväggen och samtidigt visste jag att det fanns kungsfiskare i området, så jag la ihop ett och ett. Färgerna på väggen är precis de som kungsfiskaren har.

– Jag tycker själv det är en fantastisk bild och jag brukar inte tycka det om mina egna bilder. Nu ska bilden vara med i en utställning som ska åka 60 destinationer runt om i världen. Det är också ett sätt att få folk att upptäcka att det inte behöver åka till regnskogen eller savannen för att upptäcka djur och miljöer.

I Felix nya projekt är det stadens djur som står i fokus.

– Jag har varit i Lund men också i Berlin och fotograferat rävar och vildsvin inne i stan. I Stockholm har jag fotograferat bävrar i Hammarby Sjöstad. Människor och djur är ganska lika men vi krockar också.

Publicerad 22 October 2018 00:00