Ungdomar med riskkonsumtion av droger och alkohol kan höra av sig till Mariamottagningen för hjälp och stöd.

Ungdomar med riskkonsumtion av droger och alkohol kan höra av sig till Mariamottagningen för hjälp och stöd. Foto: Mostphotos.com

Mariamottagningen riktar sig till de unga

MELLERSTA SKÅNE. Nu har Mariamottagningen Mellersta Skåne öppnat. En öppen mottagning där ungdomar som använder droger och alkohol tidigt kan få stöd och hjälp.

Av
Fredrik Magnusson

Mariamottagningen Mellersta Skåne är öppen för unga upp till och med 23 år i Lund, Kävlinge, Burlöv, Eslöv, Höör och Hörby och som har problem med alkohol eller andra droger. Det kan handla om allt från problematiskt drickande till ett beroende. Själva mottagningen ligger på Spartaområdet i Lund men alla kan nå den via telefon.

– Du kan ringa som ung, förälder, anhörig eller professionell. Vi tar också emot remisser från sjukvården. Samtalen kan handla om att få råd hur du pratar med din ungdom kring frågorna eller att vi bokar in ett besök. Då börjar vi med att berätta om verksamheten och efter det anpassar vi kontakten utifrån individen, säger Hanna Eckerbom Holmberg, som är samordnare.

Mottagningen har varit på gång under en längre tid och täcker upp ett hål som funnits när det kommer till Mariamottagningar, som redan finns på flera platser i Skåne. Redan kort efter att telefonen öppnades har de fått samtal och remisser.

– Vi arbetar också med att informera kommunerna, skolorna och sjukvården att vi finns och nå ut, säger Hanna Eckerbom Holmberg.

På mottagningen arbetar samordnare, kurator, socionomer, sjuksköterska, specialistläkare och medicinsk sekreterare.

– Vi vet av erfarenhet att vissa unga behöver den hjälp vi kan ge medan andra kanske även behöver stöd från hemkommun och sjukvård, och då kan vi hjälpa till med de kontakterna också.

Mottagningen är ett samarbete mellan kommunerna och Region Skåne. Du når dem på 046-17 40 99.

Publicerad 25 October 2018 11:13