Emelie Sandved (tv) och Linn Enroth, som går på Polhem i Lund, har haft praktik på CERN i Schweiz.

Emelie Sandved (tv) och Linn Enroth, som går på Polhem i Lund, har haft praktik på CERN i Schweiz. Foto: Fredrik Magnusson

Polhemselever först i Sverige att göra praktik på CERN

"Förändrade hur jag funderar kring min framtid"

LUND.

För första gången har svenska ungdomar fått möjligheten att åka till CERN för praktik inom partikelfysikforskning. Två av deltagarna går på Polhem i Lund.

Av
Fredrik Magnusson

Emelie Sandved och Linn Enroth går sista året på fysiskspetsutbildningen på Polhem. I somras var de tillsammans med 22 andra svenska ungdomar på plats i Schweiz på CERN, som är världens största partikelfysiklabratorium.

– Upplevelsen förändrade lite hur jag funderar kring min framtid. Jag kan tänka mig att ägna mig åt partikelfysik i framtiden, jag har alltid varit intresserad men det var spännande att uppleva miljön som forskare arbetar i, säger Linn.

– Att vara på plats och se hur allt hänger samman var en upplevelse. Många har nog en egen bild av hur forskare är men här fanns det plats för alla, alla passade in, säger Emelie som vill satsa på astrofysik i framtiden.

Linn och Emelie fick reda på projektet från sin lärare och de fick skicka in en ansökan där det togs hänsyn till betyg och de svar som de sökande gett på frågor. Projektet ville också ha en bra geografisk spridning på deltagarna, så att två kom med från Polhem kan ses som lite oväntat.

Under tiden i Schweiz varvades föreläsningar med praktik och projekt.

– Jag förväntade mig att jag inte skulle förstå något alls men så var det inte, säger Linn.

– Den kärnfysik vi har läst var användbar och vi kommer ha användning för det vi lärt oss när vi läser partikelfysik under våren nästa år, säger Emelie.

Som en ren bonus fick Emelie och Linn hålla ett föredrag när det var dags för Partikeldagarna på Lunds universitet.

– Det kändes väldigt nervöst i början, i publiken satt professorer, men vi berättade om vår upplevelse och det projekt som vi arbetade med. Det känns som det gick bra och de skrattade till och med på rätt ställe, säger Linn.

Har ni berättat för andra om er upplevelse?

– Inte på ett sådant organiserat sätt, men så fort du kom av planet ville du berätta, säger Emelie.

Kan ni tänka er att återvända till CERN?

– Absolut, det finns ett program för universitetsstuderande under sommaren, säger Linn.

Publicerad 03 November 2018 00:00